Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon är årets raket på maktlistan

Publicerad: 29 juni 2016, 08:27

Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, har klättrat 20 steg på Maktlistan 2016

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Uppdraget som generaldirektör på Socialstyrelsen ”blev mer” än hon trott. Föga förvånande kanske. Olivia Wigzell är ändå nöjd med sina första nio månader på nya jobbet.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenMaktlistan

När hon tillträdde i oktober i fjol stod Sverige mitt i en flyktingsituation som ställde samhället på hårda prov. Inte minst påverkades socialtjänst och sjukvård.

För Socialstyrelsen innebar det att myndigheten snabbt behövde bidra med kunskapsstöd, jourlinjer, stöd, regelförenklingar och beredskap att svara på frågor om juridiska spörsmål som uppstod i kommuner och landsting.

– Det blev en rivstart för mig men den blev bra och jag är nöjd över det myndigheten gjort – och gör i dag, säger Olivia Wigzell.

De första månaderna har annars präglats av att lära känna medarbetare, resa runt i landsting och kommuner samt att sätta sig in i hela den palett av områden som Socialstyresen ansvarar för.

De statliga myndigheterna ska inte säga olika saker

Olivia Wigzell inser att hon i kraft av sin ställning fått mer inflytande och blivit mer synlig än tidigare, då hon bland annat var kommun- och landstingspolitiker, chef för socialdepartementets hälso- och sjukvårdsenhet och generaldirektör på Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

På cv:t står även en period som analyschef på den myndighet hon nu basar över.

Som generaldirektör för Socialstyrelsen håller hon i taktpinnen för det nya statliga kunskapsstyrningsråd där nio statliga verk, inom hälso- och sjukvårdsområdet, ska samarbeta mer. Det är bland annat Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg, Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten som gemensamt ska förtydliga den statliga kunskapsstyrningen.

I detta breda samarbete har Olivia Wigzell haft möjlighet att profilera sig och skapa dialog med de andra myndigheterna.

Ett initiativ som tagits innebär att Läkemedelsverkets rekommendationer och Socialstyrelsens riktlinjer ska samspela bättre.

Olivia Wigzell hänvisar till den kritik hon fick då hon lyfte ut ett off label-läkemedel ur myndighetens remissversion av behandlingsriktlinjer för ms, trots att experter och tidigare generaldirektör förordade att det skulle vara med.

– Nu ska vi koordinera oss bättre om vem som yttrar sig om vad. De statliga myndigheterna ska inte säga olika saker, säger hon.

Efter bara en månad på jobbet, i november i fjol, ändrade Olivia Wigzell på ytterligare ett beslut som fattats av den tidigare ledningen. Hon drog in föreskrifterna om utredning av vårdskador, trots att de var klara för tryck, och skulle börja gälla några månader senare.

– Jag tyckte att föreskrifterna ska stödja sjukvårdens arbete med att skapa en säkrare vård på ett tydligare sätt. Det ska stå rätt saker i föreskriften. Att dra tillbaka dem var ett tufft beslut som föregicks av vånda och många diskussioner.  Men det var rätt beslut. Nytt förslag på föreskrifter kommer efter sommaren, berättar hon.

Bland de flyktingar som kommit till Sverige det senaste året finns många med sjukvårdsutbildning, och som vill ha svensk legitimation. Men väntetiderna för handläggning på Socialstyrelsen har varit långa. Till hösten ges en ny typ av kunskapsprov som innehåller fler praktiska delar. Det ska göra ansökningsprocessen lättare, utan att ge avkall på kunskapskraven, enligt Olivia Wigzell.

– I höst ska vi dessutom ha fått ner handläggningstiden till max två månader, i det första steget i ansökningsprocessen.

Resurser för detta har frigjorts sedan myndigheten öppnade en webbplats på olika språk, för dem som söker legitimation.

Även för dem som utbildar sig i Sverige väntar en snabbare väg till legitimation.

– Jag vill att det ska gå att söka legitimationen på nätet, med hjälp av e-legitimation och skannade dokument. Efter jul ska den digitala tjänsten vara utvecklad, hoppas Olivia Wigzell.

På hennes kommande agenda står bland annat kompetensfrågorna i sjukvården, organiseringen av den högspecialiserade vården, bättre och tydligare riktlinjer – med högre patientmedverkan, samt insatser för att stärka primärvården. Och en hel del till.

Men sedan, efter Socialstyrelsen, vad har du för mål då?

– Jag skulle vilja arbeta internationellt, för FN eller OECD.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenMaktlistan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev