Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon kan bli nytt landstingsråd

Publicerad: 27 december 2013, 10:07

Helene Öberg (MP) föreslås bli nytt landstingsråd i Stockholms läns landsting.


Miljöpartiets valberedning vill att Helene Öberg efterträder partikamraten Raymond Wigg som har varit landstingsråd sedan 2005. Helene Öberg är redan i dag partiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor i landstinget.

– Om jag blir vald kommer jag fortsätta att ha vårdfrågorna i fokus, och fortsätta vara tuff i kritiken mot Moderaternas besparingar på sjukvården i Stockholm, säger Helene Öberg.

Hon nämner specifikt de problem med stängda vårdplatser som blir en följd av att det fattas sjuksköterskor.

Vid ett eventuellt maktskifte efter höstens val kommer Miljöpartiet att driva att avtalen med sjukhusen i Stockholm ska skrivas på andra sätt än i dag.

– I dag baseras mycket på tankar om new public management, det är ett ekonomiskt tänk som genomsyrar sättet att skriva avtal. Vi vill få in mer av värdebaserad vård, att jobba med fler långa vårdepisodsersättningar eller knyta bonus till att jobba förebyggande till exempel.

Men blir inte det lite samma sak, att knyta pengar till önskat resultat?

– Man kan inte helt få bort det ersättningsbaserade systemet, men man kan komma bort från det mest kortsiktiga där man får betalt per ingrepp till exempel. Vi vill stimulera på andra sätt, men det kommer att kräva mer resurser och det kommer att ta lite tid innan man ser resultat.

På vilka andra sätt vill ni stimulera?

– Det handlar mycket om tiden. Att se till att luckor i bemanningen fylls, så att en sjuksköterska kan hinna ägna sig åt sin forskning till exempel. Kompetensutvecklingen för personalen är en mycket viktig fråga.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev