Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon kräver Wikström på svar om oförsäkrade läkemedel

Publicerad: 15 februari 2017, 10:29

Jenny Petersson (M)

Foto: Pressbild/Sveriges riksdag

Problemet med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan att bli informerade om det kommer nu att tas upp i riksdagen.


Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har fått en skriftlig fråga vad regeringen och statsrådet tänker göra för att komma till rätta med problemet.

Läkemedelsförsäkringen är ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida som gör att en person som råkat ut för en läkemedelsbiverkan, av ett i Sverige utlämnat läkemedel, kan få ersättning för personskada. Även om nästan all läkemedelsomsättning omfattas av läkemedelsförsäkringen så såldes 349 000 förpackningar med oförsäkrade läkemedel på apotek under 2012. Idag rör det sig sannolikt om fler förpackningar enligt frågeställaren Jenny Petersson (M).

Jenny Petersson anser att patienten borde få information och möjlighet att välja ett annat utbytbart försäkrat läkemedel inom förmånen eftersom skyddet vid läkemedelsskada är viktig ur patientsäkerhetssynpunkt. Gabriel Wikström ger ett svar på frågan den 22 februari och vi återkommer då med information.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev