Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon överväger nollvision för vårdskador

Publicerad: 2 juli 2015, 09:42

När Statssekreterare Agneta Karlsson (S) kommer hem från Almedalen ska hon gå igenom Socialstyrelsens förslag till nationell strategi inom patientsäkerhet och klagomålsutredningen.

Foto: Charlotta Kjellberg

Regeringen sätter tänderna i frågan om en nationell strategi för patientsäkerheten. Statssekreterare Agneta Karlsson (S) tycker att det vore spännande med en tidsbestämd nollvision.


– Spontant tror jag att det vore ett sätt att få ännu mer fart på arbetet för en ökad patientsäkerhet. Det ligger en kraft i att ha ett tidsbestämt mål på samma sätt som i trafiken, säger Agneta Karlsson till Dagens Medicin i Almedalen.

Men samtidigt finns det mycket att överväga innan regeringen slår till, påpekar hon. Hälso- och sjukvården är en så stor och komplex verksamhet.

Det är argument för och emot en nollvision som Agneta Karlsson kommer att läsa på mer om när hon kommer hem från Almedalen. Detsamma gäller Socialstyrelsens förslag till nationell strategi för patientsäkerheten och klagomålsutredningen.

Regeringens insatser för att få ordning på e-hälsoområdet och kompetensförsörjningen borde också bidra till att kraftigt minska antalet personer som dör eller skadas allvarligt i vården, tror Agneta Karlsson.

Varje år dör det 3 000 personer som följd av skador i vården och 100 000 drabbas av vårdskador och det var ämnet för ett seminarium i Almedalen arrangerat av Vårdanalys och forskningsprogrammet Vinnvård.

Redan 2013 lämnade Socialstyrelsen ett förslag till en nationell strategi för patientsäkerheten till alliansregeringen. Där finns inget årtal för när antalet döda och allvarligt skadade ska vara nere i noll, men väl ett förslag om fem delmål som ska vara uppfyllda 2018.

Ett av de målen gäller att göra patienten delaktig i sin vård och behandling och ett annat att öka kunskaperna om vad som är effektiva åtgärder.
Socialstyrelsen har tröttnat på att gå och vänta på klartecken från högre ort och har redan börjat arbeta enligt sin strategi, enligt Charlotta George, sakkunnig i patientsäkerhet på Socialstyrelsen.

– Men ska det gälla alla myndigheter och andra i samhället behövs ett beslut av regeringen, säger Charlotta George till Dagens Medicin.

Sedan den 1 juli har Socialstyrelsen också en ny enhet för patientsäkerhet.
Riksdagen bestämde 1997 om en nollvision för döda och allvarligt skadade i trafiken. Ett delmål var att antalet skulle var ner i högst 400 personer år 2000. Men även om det delmålet uppfylldes först 2008 anses trafiksäkerhetsarbetet i Sverige vara mycket framgångsrikt.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev