Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon ska utreda ersättning till steriliserade

Publicerad: 30 juni 2016, 09:42

Erna Zelmin-Ekenhem har fått regeringens uppdrag att utreda ersättning till personer som tvångssteriliserats vid könskorrigering.


I april meddelade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att de som blivit tvångssteriliserade enligt det tidigare steriliseringkravet vid könskorrigering ska kunna få ersättning från staten. Nu har regeringen tillsatt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem för att utreda ersättningen. Hon har fram till årsskiftet på sig att ta fram ett förslag om en ny lag om ersättning till dem som drabbats av det tidigare steriliseringskravet.

– Jag kommer bland annat att titta på hur man har gjort i tidigare liknande ärenden, säger Erna Zelmin-Ekenhem till Dagens Medicin.

Hon berättar att hon bland annat ska studera beslutet från 1999 om ersättning till de som fram till 1970-talet tvångssteriliserats på grund av det som då kallades ”rashygieniska, sociala eller medicinska orsaker”.  De fick då ett schablonbelopp på 175 000 kronor vardera.

I uppdraget från regeringen står det att hon ska överväga vilka förutsättningar som ska krävas för att någon ska få ersättning. Erna Zelmin-Ekenhem ska också göra en kostnadsberäkning och föreslå hur stor ersättningen bör vara och om den ska vara enhetlig eller individuell. Och hon ska lämna förslag på hur en rättssäker process för att ansöka om ersättningen ska utformas. Hon konstaterar att det kommer att krävas många svåra avvägningar.

– Det är jättesvårt att värdera ersättningen till dem som har varit med om en sådan här integritetskränkning. Det kommer också att bli en utmaning att ta fram ett förslag på en bra process för hur detta ska gå till och hur bedömningen ska göras av vilka som ska vara berättigade till ersättning, säger Erna Zelmin-Ekenhem till Dagens Medicin.

I beslutet om utredningen skriver socialdepartementet ”att kräva att en människa genomgår sterilisering är både långtgående och ingripande för den enskilde. Sterilisering som villkor för ändrad könstill­hörighet är ett uttryck för ett synsätt som regeringen, såväl som sam­hället, i dag tar avstånd från”.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News