onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon ska utreda privata vårdförsäkringar

Publicerad: 18 augusti 2020, 13:18

Socialminister Lena Hallengren (S) och nya särskilda utredaren Karin Lewin.

Regeringen tillsätter en särskild utredare för att säkra att personer med privata vårdförsäkringar inte får snabbare tillgång till den gemensamma sjukvården.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Karin Lewin presenterades i dag av socialminister Lena Hallengren som den särskilda utredare som har i uppdrag att ta fram lagförslag rörande privata vårdförsäkringar.

– Vi har en lucka i vårt system. Det här är en politisk fråga som har diskuterats under lång tid, sa Lena Hallengren vid pressträffen.

I mars presenterade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys en rapport som visade på problem med privata sjukvårdsförsäkringar utifrån perspektivet jämlik vård. Lagförslag har tagits fram tidigare men röstats ner i riksdagen.

– När vi nu tar oss an vårdskulden ska det ske jämlikt, efter behov, i enlighet med vår lagstiftning, sa Lena Hallengren. Hon fortsatte:

– Vi kan och ska inte ha en ordning där personer med mindre behov går före. Därför ger regeringen i uppdrag att ta fram lagförslag som säkrar att personer med privata sjukvårdsförsäkringar inte ges företräde till sjukvården.

Karin Lewin är chefsjurist på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Hon har suttit som sekreterare och sakkunnig i flera utredningar och arbetat med hälso- och sjukvårdsfrågor på Socialdepartementet. Hon beskriver uppgiften hon fått som ”juridiskt komplicerad och utmanande”. Till Dagens Medicin säger hon att hon nu kommer att sätta sig in ytterligare i frågan. Hon kommer att behålla sin tjänst på TLV och ska tillsätta ett sekretariat och en expertgrupp för utredningen.

I en intervju med Dagens Medicin efter pressträffen säger socialminister Lena Hallengren att frågan om rättvis tillgång till sjukvård spelar roll för hela förtroendet och tilliten till svensk sjukvård.

– Det här är ett genuint problem. Vi kan inte stillatigande se på när allt fler tecknar privata sjukvårdsförsäkringar.

Hur ser du på risken att ni lägger de här resurserna på en utredning och lagförslag, och att förslagen än en gång faller i riksdagen?
– Jag tycker att den här frågan är otroligt angelägen. Frågan ska väl snarare ställas till de partier som inte vill begränsa de privata sjukvårdsförsäkringarnas effekter. Vi är angelägna om att ta fram förslag som går att genomföra, säger Lena Hallengren till Dagens Medicin.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2021.

Relaterat material

Vårdanalys ska utreda undanträngningseffekter

Privat försäkring ger snabbare vård

Fyra fackförbund erbjuder privat sjukvårdsförsäkring

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev