Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon tar över efter Palm

Publicerad: 2 oktober 2015, 12:06

Anna-Lena Sörenson (S) blir ny vice ordförande i riksdagens socialutskott efter Veronica Palm som har lämnat sin riksdagsplats.


Formellt utser socialutskottet Anna-Lena Sörenson till vice ordförande om två veckor. Men hon har nominerats av sin partigrupp till posten och väntas bli vald. Hon har fram tills nu suttit i riksdagens utrikesutskott. Under åren 2002 till 2010 var hon landstingsråd i Östergötland med ansvar för sjukvårdsfrågorna.

– Det känns jätteroligt och jag känner stor ödmjukhet inför detta. Jag ser fram emot att få återvända till att arbeta med sjukvårdsfrågorna, säger Anna-Lena Sörenson till Dagens Medicin.

Hon har ingen bakgrund i något sjukvårdsyrke utan har arbetat som högstadielärare i 20 år. Jämlik vård och jämlik hälsa är de frågor hon lyfter fram som viktigast på sjukvårdsområdet, som hon nu blir ansvarig för i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Det blir hennes uppgift att försöka få igenom den rödgröna minoritetsregeringens sjukvårdspolitik i socialutskottet. Hon är inställd på att det kommer att krävas förhandlingar och kompromisser för att lyckas med det.

– De här frågorna är av sådant slag att det behövs breda överenskommelser i riksdagen, säger Anna-Lena Sörenson.

Veronica Palm (S) som har varit vice ordförande i riksdagens socialutskott sedan valet meddelade i början av september att hon lämnar sin riksdagsplats från den första oktober.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev