Politik
Hon vill att cheferna jobbar på jourtid
Publicerad: 7 februari 2017, 06:30
”I den grå forntid då jag jobbade i vården hade vi tid för eftertanke och kunde hämta andan och diskutera med andra. Det här är viktigt, är man hela tiden på tårna så gröper det ur en och den egna hälsan hamnar i rouletten. Till slut tänker man: Ska jag verkligen jobba med det här?” säger Efva Åström. Foto: Erik Lindberg/Thinkstock
Det går inte att rymma undan arbetsmiljöansvaret, anser tidigare arbetsmiljöinspektören Efva Åström. Hon vill att chefer jobbar både kvällar och helger.
Ämnen i artikeln:
Landstinget VästernorrlandLänssjukhuset i SundsvallSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhusFör två år sedan fick Efva Åström i uppdrag av Landstinget Västernorrland att kartlägga och analysera situationer med hög arbetsbelastning på länets tre sjukhus. Hon intervjuade enhetschefer och skyddsombud och kom bland annat fram till att cheferna behövde vara mer närvarande på sjukhusen.
– Det finns i praktiken ingen med arbetsmiljöansvar på kvällar och helger för då är cheferna lediga. De har inte beredskap och de har inte jour, säger Efva Åström till Dagens Medicin.
Flera av de hon intervjuade berättade visserligen att de alltid kunde ringa till sin chef och ibland ringde även chefen upp för att säkerställa att allt var under kontroll.
– Det är både förståeligt och förkastligt, om jag var chef skulle jag också ringa upp för att kunna koppla av. Men det här är en punkt som jag anser att landstinget bör fortsätta att diskutera.
Efva Åström föreslår att chefer för enheter med hög belastning, som exempelvis akuten, hjärt- och strokeavdelningarna, kunde turas om att vara i tjänst så att det alltid skulle finnas en person med befogenheter och resurser på plats.
– Att cheferna är på plats är i sig inte lösningen. Utan det föregås av ett arbetsmiljöarbete så att man på akuten exempelvis kan säga: Nu klarar vi det här flödet av patienter, får vi fler måste vi gå över till plan två.
Enligt Efva Åström gör en diskussion om arbetsmiljöfrågorna, i kombination med en närvarande chef, att det blir tydligare när det ska ringas in personal, när det behövs fler vårdplatser, när patienter ska skickas vidare till ett annat sjukhus och när det är dags att utfärda stabsläge.
Hon poängterar också att arbetsmiljön är reglerad i arbetsmiljölagen och tolkad i Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Att en arbetsgivare skyller på bristande resurser är ingen giltig ursäkt.
– Man kan inte lägga undan arbetsmiljöfrågorna i två år tills vi får bättre ekonomi. God arbetsmiljö ska man ha varje minut på jobbet, det är Sveriges rikes lag.