Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon vill ha ny utredning om forskningsetik

Publicerad: 4 september 2015, 13:18

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) vill veta om regeringen tänker ta initiativ till en ny utredning om forskningsetik efter fallet på Karolinska institutet.


Hon ställer frågan till statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, som ska besvara den med ett skriftligt svar.

Barbro Westerholm har följt fallet med den fuskanklagade kirurgen på Karolinska, som nyligen friades av KI:s rektor Anders Hamsten. Nu anser hon att det är dags att komma till rätta med ”de problem och oklarheter som uppstått om och när och hur forskningsetisk prövning ska ske och hur tillsynen av den kan säkras”. Förutom fallet på Karolinska tar riksdagsledamoten upp bland annat en uppföljning av landstingens och statens insatser när det gäller etisk bedömning av nya metoder i vården. Rapporten kom fram till att det finns brister i tillämpningen av lagen om etisk prövning av nya metoder i vården och att det i dagsläget finns risk att behandlingars för- och nackdelar inte ges en fullständig belysning.

Relaterat material

Världskänd läkare frias från misstanke om forskningsfusk

Världskänd forskare frias av KI

Karolinska institutet svarar på kritiken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev