Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hotad läkarlinje på väg att räddas

Publicerad: 13 oktober 2015, 12:48

Läkarutbildningen i Luleå, Sundsvall och Östersund och ser ut att bli kvar efter hot om nedläggning.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandNorrbottens läns landsting

Den regionaliserade läkarutbildningen i Norrland har under våren och sommaren hotats av nedläggning. Orsaken har varit att Umeå universitet, som bedriver den utlokaliserade utbildningen, gör en förlustaffär på 15 miljoner kronor genom hålla utbildningen öppen på fyra studieorter.

– Ända från start hade man räknat med att den skulle komma att bli underfinansierad. Och det blev den med ungefär 15–16 miljoner, som Umeå universitet har finansierat genom att ta från andra utbildningar som man också driver. Och så ska det ju inte behöva vara, säger Kenneth Robarth, utbildningschef på Norrbottens läns landsting, till Dagens Medicin.

Ett femårigt avtal mellan Umeå universitet och landstingen i löper ut vid årsskiftet och det är det som har satt bollen i rullning. Nu sitter landstingsdirektörerna för Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län i förhandlingar med Umeå universitet om hur man ska gå till väga för att få ett fortsatt samarbete och förlänga avtalen om en regionaliserad läkarutbildning.

– Vi söker en lösning som är kostnadsneutral. Vi har konstaterat att det finns möjligheter att fördela ansvar på ett sådant sätt att det inte ska behöva kosta landstingen mer, säger Kenneth Robarth.

Förhandlingarna om ett nytt avtal startade redan i början på 2015, men pausades i maj då man inte kunde komma överens om ekonomin. I måndags återupptogs förhandlingarna och enligt Kenneth Robarth konstaterades att satsningen är så pass viktig och framgångsrik för norra sjukvårdsregionen att parterna måste komma överens.

– Man ska komma ihåg att detta ger ganska mycket till oss. Vi har utexaminerat fyra kullar studenter här i Luleå, av dem har 75 procent blivit kvar som AT-läkare och vikarierande underläkare hos oss.

I våras gick Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, ut med att en av utbildningsorterna kommer att få läggas ned om man inte kan lösa kostnadsbiten. Nu kan Kenneth Robarth konstatera att det inte kommer att hända.

Relaterat material

Nytt upplägg ska locka fler läkare till Norrland

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev