söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hundratals jobb kan försvinna på Köpenhamnsjukhus

Publicerad: 21 juli 2016, 09:25

Herlev universitetssjukhus ska spara 90 miljoner danska kronor, uppger tidningen Berlingske. Foto: Birger Niss/Thinkstock

De stora sjukhusen i Köpenhamnsregionen ska spara hundratals miljoner kronor, vilket spås leda till hundratals insparade tjänster.


400 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 500 miljoner svenska, är vad de stora sjukhusen i huvudstadsområdet ska spara i nästa års budget. Det är en följd av mycket omfattande besparingskrav i en överenskommelse mellan de danska regionerna och regeringen, skriver den danska tidningen Berlingske.

Det kommer sannolikt leda till hundratals förlorade jobb, visar en enkät som tidningen gjort med fem av de stora sjukhusen.

– Det blir våldsamt och leder till försämrad service. Patienterna kommer att märka att det är färre som tar hand om dem och de anställda kommer att få en sämre arbetsmiljö, säger Vibeke Westh, facklig distriktsordförande för sjuksköterskorna i Köpenhamn, till Berlingske.

Det tror politiker också.

– Det finns ingen lyx att skära bort så vi måste skära ned på tjänster och öppettider, säger Lars Gaardhøj, socialdemokratiskt regionråd.

De största besparingarna ska göras på det största sjukhuset, Rigshospitalet, som ska spara en bit över 100 miljoner danska kronor.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev