onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

I dag tas beslut om framtiden för Lyckseles förlossning

Publicerad: 17 januari 2023, 12:31

Bild 1/3  När hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen håller sitt första möte för året står mycket på spel för den Västerbottniska vården.


Under tisdagen ska regionpolitikerna i Västerbotten ta beslut om förlossningskliniken i Lyckseles framtid. Ett förslag är upphandla hela bemanningsteam. Blir dessa för kostsamma kan nytt beslut om förlossningens existens behöva tas.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


När hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen håller sitt första möte för året står mycket på spel för den Västerbottniska vården.  

På bordet ligger ett förslag till beslut om förlossningen vid Lyckseles lasaretts framtid. Förslaget bygger på slutsatserna i en utredning som tillsattes i mitten på december, för att undersöka förutsättningarna för förlossningens verksamhet. 

Utredarna föreslår att förlossningskliniken håller stängt till dess en upphandling har skett av ett konsultbolag som kan ta totalansvar och erbjuda team med både barnmorskor och läkare. 

Regionen har tidigare haft svårt att få svar på avrop både vad gäller barnmorskor och läkare. Det är den främsta orsaken till att förlossningskliniken inte kunde öppna som planerat den 23 januari.  

Ett kostnadsförslag för vad upphandling av en konsult med totalansvar för bemanningen kan kosta ska tas upp under tisdagens möte. 

I förslaget till beslut står det att om de ekonomiska konsekvenserna blir för stora bör beslutet om tre förlossningskliniker i Region Västerbotten omprövas. 

En kostnadsberäkning för bemanningskonsult ska läggas fram vid nämndmötet i dag. Om ni tycker att kostnaden blir för stor kan det tänkas att beslutet om tre förlossningskliniker då kommer att omprövas?

– Vi har fått en dragning och kommer att ta ett beslut om att - utifrån den budget vi har - tillskriva regionfullmäktige om ersättning för de extra kostnader som det eventuellt kommer att bli vid en uppstart om vi upphandlar extern aktör, säger Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västerbotten. 

Hon fortsätter: 

– Vi kommer att gå på förslag till beslut, det är min uppfattning. Det kan bli några extra yrkanden också, säger Anna-Lena Danielsson.

Läs också: ”Starta ett pilotprojekt på Lycksele BB” 

Detta har hänt

Förlossningen i Lycksele har under längre tid haft bemanningsproblem och den senaste tiden hållits i gång med hjälp av stafettläkare. Den 19 december stängde kliniken, och gravida kvinnor hänvisades till regionens andra två förlossningskliniker.  Tanken var att den skulle öppna den 23 januari. Men eftersom det saknas gynekologer håller kliniken fortsatt stängt. Den 17 januari ska beslut tas i hälso- och sjukvårdsnämnden om verksamheten ska återstartas längre fram med hjälp av upphandlade bemanningsteam. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev