Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inga skärpta krav på privatvården

Publicerad: 11 februari 2015, 11:29

Det ställs inga skärpta krav på de privata aktörerna i sjukvården i ägarprövningsutredningens förslag. Utredningen fokuserar istället på skolan och omsorgen.


Ägarprövningsutredningen tillsattes av den gamla alliansregeringen och har haft i uppdrag att utreda vilka krav som ”kan och bör ställas på de som driver företag i välfärdssektorn”. Utredningens rapport som nu lämnats till regeringen innehåller en sammanställning av förutsättningarna för privata företag att verka inom sjukvård, skola och social omsorg. I rapporten har utredaren Cristina Eriksson Stephanson bland annat jämfört läget i Sverige med hur det ser ut i Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Storbritannien.

När det gäller sjukvården konstaterar hon att alla de fem länderna kräver tillstånd eller registrering för att få bedriva sjukvårdsverksamhet. Kraven i de fem länderna är mer omfattande än de svenska kraven där det räcker med en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I de fem jämförda länderna prövas den som vill bedriva sjukvård när det gäller kompetens, organisation och ekonomi.

Men trots att jämförelsen visar att kraven för att få starta sjukvårdsverksamhet är lägre ställda i Sverige så föreslår utredningen inte någon förändring. Utredningen väljer i stället att enbart lägga fram förslag på skärpningar när det gäller skola och omsorg. Utredningen föreslår att det ska krävas tillstånd från Ivo för att bedriva hemtjänst. Dessutom föreslås att den som vill bedriva tillståndspliktig verksamhet inom skola eller social omsorg ska genomgå en prövning av lämplighet och ekonomiska förutsättningar.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev