Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Ingen anstormning till vården i värmen

Publicerad: 27 juli 2018, 14:30

Hittills har vården i Sverige klarat värmen rätt bra, konstaterar Socialstyrelsen efter sitt veckomöte med landstingen.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenRegion VästmanlandRegion ÖstergötlandFolkhälsomyndighetenRegion Uppsala

Varje fredag håller Socialstyrelsen möten med alla landsting för att stämma av läget. Värmen och alla bränder gör att läget behöver kontrolleras och följas upp löpande, men hittills har varken värmeböljan eller alla bränder inneburit någon dramatik inom vården, berättar Agneta Holmström, ställföreträdande avdelningschef för Socialstyrelsens avdelning för hälso- och sjukvård.

- Det är ett ansträngt vårdplatsläge på sina håll, och ett par, tre landsting relaterar detta till värmeböljan. Några har också haft problem med sina kylanläggningar under veckan, men fått ordning på det nu, säger hon.

Men det ansträngda läget beror också på att många vårdplatser är stängda under sommaren. Så brukar det vara varje år, förklarar hon.

Region Västmanland, Landstinget Sörmland och Region Östergötland har ett mer ansträngt läge relaterat till höga temperaturer, och där har det också varit riktigt varmt, berättar hon.

- Men i det stora hela klarar vården situationen bra, utifrån det som de redovisar.

Fast värmen har slagit lite olika i landet under veckan. Skåne och Västsverige hade en liten lättnad i hettan tidigare i veckan. På andra håll har det dock varit betydligt hetare, och många, särskilt äldre riskerar att få problem.

- Vi har skickat ut en fråga om äldrevården till kommunerna via länsstyrelserna om vården och omsorgen är påverkad, och fått svar från ungefär hälften. Det verkar som om flertalet av kommunerna har tagit till sig av den information som Folkhälsomyndigheten gått ut med om riskgrupper och åtgärder, och som också innehåller en vägledning för att göra egna handlingsplaner, berättar hon.

Kanske är det rentav så att många av oss lärt oss att ha respekt för hettan, och lärt oss hur vi ska förebygga värmeslag genom att dricka mycket och vara försiktiga med att vara ute då det är riktigt varmt.

Fast hettan innebär förstås risker, och speciellt riskgrupperna blir påverkade, konstaterar hon, och tillägger att det är viktigt att de äldre får extra tillsyn.

- Det är många som vänder sig till 1177 (sjukvårdsrådgivning via telefon, red anm.) nu för att få råd om värmen.

Vården har inte heller fått in några allvarliga skadefall utifrån alla de stora bränder som rasar. Men beredskapen finns.

- Landstingen i Uppsala och Östergötland har ansvar för brännskadevård. Vi har också ett nordiskt samarbete genom Nordhelp. Men hittills har vi inte haft någon allvarlig händelse, säger Agneta Holmström.

Relaterat material

Värmen tvingar fram möte om vården

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev