Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ingen prövning av Tencents ägande i Doktor.se

Publicerad: 20 september 2021, 08:39

Tencent äger 5 procent av Doktor.se.

Foto: Mark Schiefelbein/TT

Det blir ingen ägarprövning av Doktor.se efter att kinesiska Tencent gått in som delägare i nätläkarbolaget. Socialdemokraterna menar dock att frågan ännu inte är avgjord.

Ämnen i artikeln:

Doktor.seRegion StockholmSocialdemokraternaModeraterna

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Efter att teknikjätten Tencent i somras gått in som delägare med 300 miljoner kronor i Doktor.se yrkade Socialdemokraterna i Stockholm på en förnyad ägarprövning. Bakgrunden är att Doktor.se äger tre husläkarmottagningar i Region Stockholm och partiet var orolig för vad som skulle kunna hända med patientdatan. 

Läs mer: Advokat: Ogrundad oro för att patientinformation ska hamna fel 

Nu står det klart att det inte blir någon ägarprövning av Tencent, uppger Di Digital. Under en debatt i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm kom det fram att kinesernas ägarandel på 5 procent i Doktor.se inte är tillräckligt substantiell för att behöva prövas.

Enligt vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M) saknar regionen lagliga möjligheter att granska ägarstrukturer, skriver Di Digital.

Socialdemokraterna har dock inte gett upp hoppet om en ägarprövning. Ett beslut är nämligen ännu inte fattat i frågan. Det säger Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Stockholm, till Dagens Medicin.

– Vi lade ett förslag i hälso- och sjukvårdsnämnden om att det ska ägarprövas och vi väntar på svar från förvaltningen. Det ska beredas och komma tillbaka till nämnden som ska fatta ett beslut.

När kan ett beslut om ägarprövning fattas?

– Det vet vi inte. Vi har nämndsammanträde nästa vecka och när vi nu fått dagordningen så står frågan inte med där, säger Talla Alkurdi.

Doktor.se är inte enda vårdgivaren i Sverige med utländska ägare i ryggen, något som Dagens Medicin rapporterat flera gånger. Exempelvis är Capio en del av franska Ramsay Santé som ägs av australiska Ramsay Health Care. Men just Kina har på senare tid blivit ett omtvistat ämne när det gäller svenskt näringsliv och olika typer av infrastruktur. Planer på en kinesisk storhamn i Lysekil avblåstes efter protester och Huawei stoppades av förvaltningsrätten från att delta i utbygganden svenska 5g-näten. 

Just nu pågår också en statlig utredning av utländska investeringar inom så kallade ”skyddsvärda områden”. Om sjukvård är ett sådant område är i dagsläget oklart. Utredningen ska vara klar den 2 november.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev