Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ingen skattehöjning i Skåne

Publicerad: 8 oktober 2015, 15:09

Carl-Johan Sonesson (M) och Henrik Fritzon (S).

Foto: Christiaan Dirksen och Nils Jakobsson/Bildbyrån

Regionstyrelsen röstade på torsdagen ner minoritetsstyrets förslag på en 30-örig skattehöjning.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

– Vårt förslag om oförändrad skatt gick igenom för att Sverigedemokraterna stöttade det, säger Carl-Johan Sonesson (M) andre vice ordförande i Region Skånes regionstyrelse, till Dagens Medicin.

I praktiken avgörs skattesatsen av regionfullmäktige den 27 oktober men då förhållandena där är de samma i regionstyrelsen lär utfallet bli detsamma och regionen blir därmed utan de cirka 750 miljoner kronor som den 30-öriga skattehöjningen skulle ha inneburit.

Skånes minoritetsstyre var dock berett på att inte få igenom en skattehöjning och lade därför de extra 750 miljonerna, som var tänkta att gå till en tillgänglighetssatsning, som en separat bilaga till budgeten.

– Det var inte bra för de skånska patienterna att den föll, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), till Dagens Medicin.

Han förklarar att tillgänglighetssatsningen var tänkt att gå till att beta av operationsköerna i regionen. Dels genom att erbjuda personal att jobba extra, dels genom att lägga ut fler operationer på de mindre sjukhusen.

Henrik Fritzon tycker att det är för tidigt att spekulera i om minoritetsstyret ska försöka sig på framtida skattehöjningar då det bland annat beror på sysselsättningen. Samtidigt framhåller han att Skåne har landets näst lägsta landstingsskatt.

Relaterat material

Åtta landsting går back

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev