fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ingen utökad granskning av Karolinskas konsultköp

Publicerad: 23 maj 2018, 10:55

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Socialdemokraterna i SLL vill att konsultköpen på Karolinska ska utredas vidare av advokatbyrån Setterwalls. Alliansen och SD säger nej.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


”Vi socialdemokrater är djupt kritiska till att Setterwalls Advokatbyrå inte givits de förutsättningar som de borde ha haft inför denna granskning.”

Så skriver Socialdemokraterna i ett ärende som behandlades på tisdagens landstingsstyrelsemöte i Stockholms läns landsting, SLL. Bakgrunden är det uppdrag som advokatbyrån Setterwalls fick av landstingsstyrelsen tidigare under året. Enligt uppdraget skulle advokatbyrån bland annat granska konsultköpen vid Karolinska universitetssjukhuset och återrapportera sitt resultat i en delrapport den sista april, något Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Enligt advokatbyråns rapport fick den dock inte tillgång till allt material och inte heller tillräckligt med tid för att utföra uppdraget. Exempelvis fick Setterwallls tillgång till 22 000 e-postmeddelanden endast några få dagar före det att deras rapport skulle vara klar.

Mot bakgrund av detta föreslår Socialdemokraterna att Setterwalls får i uppdrag att göra en ytterligare delrapportering den 1 augusti ”… där de uppdrag som skulle varit slutrapporterade 30 april faktiskt också slutrapporteras”. Socialdemokraterna föreslår även att landstingsdirektören återkommer till landstingsstyrelsen med en förklaring till varför den omfattande mejlkorrespondensen inte lämnades ut förrän en till två arbetsdagar innan granskningen skulle vara klar.

Alliansen och Sverigedemokraterna röstade emot Socialdemokraternas förslag.

Fotnot. Setterwalls ska lämna sin slutrapport den 31 december 2018. Enligt Socialdemokraterna ligger dock uppdraget att granska konsultköpen i den första delrapporten.

Relaterat material

Rapport om NKS visar på stökig konsulthantering

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev