Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inget akutsjukhus i södra Stockholm

Publicerad: 22 mars 2016, 15:30

Erika Ullberg (S) är finanslandstingsråd i opposition.

Foto: Magnus Selander

För höga kostnader och för litet behov av vårdplatser gör att planerna på ett nytt akutsjukhus i södra Stockholm verkar gå i stöpet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Förra året sköt kostnaderna för renoveringen av det slitna Södersjukhuset i höjden – och ett sprillans nytt sjukhus i södra Stockholm framstod plötsligt som en bättre idé för landstingspolitikerna.

Men nu avslöjar Svenska Dagbladet att landstingsdirektören Toivo Heinsoo vill stoppa planerna på ett nytt sjukhusbygge. I planeringsunderlaget för budgeten 2017 pekar han ut att den totala utgiften för alla angelägna investeringar är större än vad man har råd till, skriver tidningen.

I stället föreslår han att större upprustningar ska få vänta, att kraven på renoveringarna måste sänkas och att några mindre sjukhus ska säljas. Han menar också att behovet av nya vårdplatser inte ökat så mycket som förväntat. Tomma vårdplatser som finns på sjukhusen redan i dag ska öppnas.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är inte nöjd.

– Jag har svårt att tänka mig att behovet av vårdplatser kan ha sjunkit så mycket på mindre än ett år att det nu inte behövs ett nytt sjukhus. Hur man kan öppna vårdplatser som är stängda på grund av personalbrist förstår jag inte heller, säger hon till SvD.

Med budgetförslaget i maj kommer beskedet om hur alliansen ställer sig till landstingsdirektörens förslag.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev