söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inget svar från C om misstroendeförklaring

Publicerad: 17 maj 2019, 10:02

Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls agerande granskas just nu av Konstitutionsutskottet. Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Centerpartiet inväntar KU:s granskning innan de ger besked om de ställer sig bakom misstroendeförklaringen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.


Centerpartiets röster kan avgöra Strandhälls öde, men C-ledaren Annie Lööf dröjer med besked. Liberalerna kommer att rösta för misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll (S). Det gäller även Sverigedemokraterna.

– Just nu pågår en granskning i KU efter de mycket allvarliga saker som framkommit under förra året. Det är en granskning som är färdig om bara någon vecka. Hur Centerpartiet ställer sig kommer att diskuteras, säger Annie Lööf till TT.

Enligt Lööf är det viktigt att använda misstroendeförklaring med försiktighet.

– Använder man det ska man verkligen ha på fötterna och allvarlig och saklig grund. Nu har vi fullt fokus på EU-valet.

Hon vill inte kommentera Liberalernas tidigare beslut i frågan.

– Centerpartiet tar ett självständigt beslut. Vi ska ta ställning i vår riksdagsgrupp.

Moderatledaren Ulf Kristersson väckte ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsministern på torsdagen. Bakgrunden är turerna kring att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin tjänst. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll var när det skedde socialminister med ansvar för hälso- och sjukvården. Hon rankades för ett knappt år sedan som nummer ett i Dagens Medicins årliga rankning av sjukvårdens mäktigaste personer, Dagens Medicins Maktlista.

På en pressträff i Helsingborg säger Jimmie Åkesson att Annika Strandhäll har "gjort bort sig rejält".

– Som det ser ut just nu är det alldeles självklart att vi stödjer en misstroendeförklaring, säger Åkesson.

– Om inget nytt, dramatiskt framkommer de närmaste dagarna före omröstningen den 28 maj, så kommer vi att stödja misstroendeförklaringen, säger han.

På morgonen meddelade även Liberalerna att partiet bestämt sig för att rösta för misstroendeförklaringen.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT.

– Först sparkade hon en skicklig generaldirektör på uppenbart valtaktiska och partipolitiska grunder. När hon i efterhand ska förklara detta ger hon olika versioner som är inbördes motstridiga och som dessutom motsägs av höga statstjänstemän som på olika sätt varit involverade i processen.

Björklund tror inte att deras beslut kommer att påverka budgetsamarbetet med S.

– Vi är överens om budgetsamarbetet och om 73 punkter på olika reformer som ska genomföras i Sverige. Vi är inte överens om att Liberalerna ska rädda kvar statsråd som begår tjänstefel i sin ämbetsutövning, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har redan meddelat att partiet ställer sig bakom misstroendet. När nu även Liberalerna och SD bestämt sig för att rösta för misstroende mot Strandhäll, riktas blickarna mot Centern.

För att fälla Strandhäll krävs 175 röster och då räcker inte rösterna från M, KD, SD och L till.

Moderaternas begäran innebär att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot Strandhäll den 28 maj, om inget händer dessförinnan.

Statsminister Stefan Löfven kallade misstroendeförklaringen desperat och förstår inte varför M inte kan vänta på den granskning som för närvarande sker i riksdagens konstitutionsutskott (KU) i ärendet med petningen av generaldirektören. Den ska vara klar i början av juni.

– Det hade varit ännu bättre om misstroendevotum väckts efter att KU:s granskning var klar. Men nu äger den rum den 28 maj. Det har inte vi bestämt, men nu blir det så. Vi har tillräckligt med underlag för att göra det här ställningstagandet, säger Jan Björklund (L).

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev