fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Inte bättre samverkan för att landstinget klampar in”

Publicerad: 26 mars 2019, 11:08

”Några av de bästa exemplen vi hittar på samverkan kommer från kommunsidan”, berättade Anna Nergårdh på Vårdarenan 2019. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Samarbete mellan kommun och landsting var i fokus när regeringens utredare Anna Nergårdh inledningstalade på Vårdarenan i dag, tisdag.


LB


– Primärvård reduceras ibland till att vara det som händer på en enskild vårdcentral. Men primärvården är den första vårdnivå som möter befolkningen och den har både landsting och kommun som huvudman, sade Anna Nergårdh.

Den utredning hon leder, Samordnad utveckling för god och nära vård, har fokus på primärvården men är ingen primärvårdsutredning, berättade hon för publiken på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Ska vi titta på ett modernt hälso- och sjukvårdssystem så måste vi förstås titta på helheten, inte bara på en ruta i dagens system, sade Anna Nergårdh.

Vårdarenan ordnas för första gången i år. Bakom det två dagar långa mötet står Dagens Medicin Agenda. Under tisdagen samsas två spår: Primärvårdens dag och Kommunal sjukvård.

– Jag ser framför mig att nästa gång de här dagarna ordnas så har vi inte ett primärvårdsspår och ett kommunalt sjukvårdsspår, för primärvård är både landsting och kommun, spådde Anna Nergårdh.

Hennes utredning ska lämna ett tredje delbetänkande i juni och om ett år kommer sedan slutbetänkandet. Dagen till ära lanserades ett par kortfilmer, som ska understryka utredningens budskap med hjälp av goda exempel.

Borgholmsmodellen, där läkarna åker ut till patienten, var ett av dem. Arbetssättet fick mycket uppmärksamhet i utredningens betänkande förra året, där flera exempel var hämtade från den öländska kommunen. I filmen presenteras kommunens synvinkel.

– Det blir inte bättre samverkan mellan landsting och kommun för att landstinget klampar in och berättar hur kommunen ska bedriva hälso- och sjukvård. Några av de bästa exemplen vi hittar på samverkan kommer från kommunsidan, berättade Anna Nergårdh.

Hennes utredning har ett tudelat uppdrag – den ska lämna förslag till regeringen på lagändringar och andra regleringar, men den ska också stödja alla aktörer i systemet under omställningen från en sjukhustung vård till en vård nära människor, som hon uttryckte det.

Att se över hur planeringen för patienterna fungerar är också en viktig del av uppdraget.

– Ibland är det fortfarande så att vi organiserar oss utifrån hälso- och sjukvårdens behov. Det betyder att som enskild individ kan jag sitta med tio planer framför mig, fastän alla har gjort precis det de ska, sade Anna Nergårdh.

Just nu arbetar hon och hennes kollegor mycket med uppdelningen mellan öppenvård och slutenvård. Nationella taxan samt forskning och utveckling är andra områden som ska utredas vidare, liksom digitaliseringen och frågan om bemanning, kompetens och försörjning.

– Vi kan inte lägga några förslag där vi inte tänker ”Hur bidrar det här till en hållbar arbetsmiljö? Hur bidrar det här till att vi kan rekrytera och behålla medarbetare i hälso- och sjukvården och omsorgen?” sade Anna Nergårdh.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev