söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Irene vet vad hon gör”

Publicerad: 22 november 2018, 07:00

Carina Lundberg Uudelepp.

Foto: Anna Molander

Den tidigare folkpartisten Carina Lundberg Uudelepp föreslås bli regiondirektör i Stockholm. Att den nya rollen anses bli politiserad ser hon mest är en tom farhåga.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Carina Lundberg Uudelepp kan inte säga exakt när hon fick frågan om att bli Stockholms första regiondirektör och jämför det med när läkaren frågar om när man först hade ont. Men någon gång under hösten var det i alla fall.

När det kommer till den blivande regionens största uppdrag, hälso- och sjukvård, är hon öppen med att hennes erfarenheter är begränsade till de delar där det finns beröringspunkter med kommunen. Carina Lundberg Uudelepp, som tidigare haft flera olika kommunala tjänster, nämner socialpsykiatri, psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, skolhälsovård och äldreomsorg.

– Det är i det gränslandet som jag är bekant med landstinget.

Det närmaste hon har kommit att jobba i sjukvården är hemtjänsten och utbildningsmässigt är hon samhällsvetare och har bland annat läst statsvetenskap och nationalekonomi.

Om landstingsstyrelsen säger ja till Carina Lundberg Uudelepp i den nya rollen tror hon att det till en början inte kommer att märkas speciellt mycket. Att Stockholm från nyårsdagen blir en region med det utökade ansvar det innebär kommer förmodligen att överskugga att den högsta tjänstemannen byts ut.

– Det tror jag att de allra flesta medarbetarna kommer att märka mer än att just jag kommer. Men på lite sikt hoppas jag att jag kan göra skillnad med den erfarenhet jag har kring mötet mellan kommun och landsting och hur man på vissa sätt kanske kan jobba lite annorlunda.

Till skillnad från landstingsdirektörtjänsten som löpte tills vidare är tjänsten som regiondirektör ett förordnande som löper över fyra år.

Spelar det in på något sätt?
– Jag är van vid det och har haft motsvarande uppdrag i Stockholms stad 2006-2011 när jag jobbade som biträdande stadsdirektör med ansvar för alla mjuka frågor. Då var det samma typ av konstruktion, när den sittande majoriteten får gå, får också de högsta cheferna gå.

Ser du några problem med att den högsta tjänsten i Region Stockholm blir politiserad?
– Jag tänker att det framför allt är en fråga som ska ställas till politikerna som har valt att göra annorlunda. Men min tolkning av hur de tänker är att alla partierna vill skapa en större förståelse för de politiska besluten. För att få genomslag för den politik de driver. Ytterst handlar det om att det finns någon på den posten som kan tolka politiska beslut.

Men du ser inga faror med det upplägget?
– Faran handlar nog om att när man gör en förändring finns det utrymme för spekulationer och missförstånd innan saker visar sig vara så som de är. Det är väl det som är risken, snarare än att det är på det ena eller andra sättet.

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat blev Stockholms nuvarande landstingsdirektör Malin Frenning ombedd att säga upp sig.

– Det vet jag ingenting om. Det har jag inte lagt mig i överhuvudtaget. Nej.

Men när du fick frågan om du var intresserad av den här rollen, hade du då inga frågor om hur din företrädare ställde sig till det?
– Nej. Jag har ju själv arbetat som hög chef i många år och vet att den roll som politiker har är att ta hänsyn till massor av olika saker. Det är deras ansvar. Så det har jag inte frågat om.

Vilken relation har du till finanslandstingsrådet Irene Svenonius?
– Hon har varit min chef i två omgångar, 1999–2002 och 2006–2011.

Är ni vänner privat eller är det bara en professionell relation?
– Jag skulle säga att Irene vet vad hon gör när hon tillfrågar mig om den helt nya rollen som regiondirektör. Eftersom hon har sett hur jag levererar, hur jag tänker och hur jag jobbar i ganska många år sammantaget. Det är väl det som är grunden för hennes fråga.

Carina Lundberg Uudelepp är i dagsläget inte medlem i något politiskt parti men har haft politiska uppdrag innan hon blev tjänsteman och satt som ersättare i kommunstyrelsen i Sollentuna kommun.

– För dåvarande Folkpartiet.

Relaterat material

”Jag blev ombedd att sluta”

Stockholm får ny regiondirektör

Stockholms landstingsdirektör får gå

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev