söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ivo: ”Rent juridiskt har vi mandat att stänga ett akutsjukhus”

Publicerad: 17 mars 2022, 15:11

Vårdtillsynen har med något undantag inte gått domstolsvägen, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström, och därför finns inget konkret svar på hennes fråga: ”Hur dåligt får det bli?”. På bild: Olivia Wigzell (vänster) och Sofia Wallström (höger). Foto: Jens Krey

När Sjukhusläkarnas fullmäktige bjöd in till debatt om vårdplatsbristen var tonen bitvis skarp. Samtidigt var den namnkunniga panelen ofta enig.

Ämnen i artikeln:

Ivos nationella tillsyn av sjukhusvården Olivia WigzellSofia WallströmSunderby sjukhusIvo

JK


– Det är ju blytungt.

Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård omsorg, Ivo, kommenterar den lex Mariaanmälan som 18 specialistläkare vid Sunderby sjukhus nyligen skickade in till tillsynsmyndigheten.

Under debatten återkommer hon till att Ivo har ett starkt juridiskt mandat när det kommer till att värna patientsäkerheten och att riksdag och regering förväntar sig att det ska ge effekt. De viten som tillsynsmyndigheten utfärdat gällande Akademiska sjukhuset och Sunderby sjukhus kallar hon för unika beslut samtidigt som hon förklarar att Ivo nu skruvar upp hur den använder sina verktyg.

– Rent juridiskt har vi mandat att stänga ett akutsjukhus. Vi ska använda hela verktygslådan, det avser vi göra, det anser vi ligga i vårt uppdrag.

Sofia Wallström är tydlig med att en sjukhusnedstängning inte löser något då patienterna är kvar och att kvalitet inte kan straffas fram. Det hon vill se är någon form av prövning hur låg patientsäkerheten kan bli utan att det får effekter för verksamheten. Hon förklarar att problemen med vårdplatsbrist finns över hela landet och att vårdgivarna delar Ivos syn på att den innebär patientsäkerhetsrisker. Men inget händer. Det är mot den bakgrunden som myndigheten startat sin nationella tillsyn.

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, är inne på liknande tankar. Hon kallar Ivos tillsyn för en välbehövlig nagel i ögat samtidigt som hon inte ser viten som en lösning.

– Men det kanske kan ge sjukdomsinsikt.

Hon vill se mer långsiktighet och inte kortsiktiga utspel från den som för tillfället sitter i regeringsställning. Få personer hoppar på en anställning som bara sträcker sig över två år, resonerar hon. Något oväntat tar hon även upp Rysslands krig i Ukraina som en ögonöppnare även för kompetensbehoven i vården.

– Ett land i beredskap är så mycket mer än grönklädda människor.

Panelen är enig om att vårdplatsbristen givetvis bottnar i kompetensbrist som i sin tur bottnar i undermåliga arbetsvillkor och undermålig arbetsmiljö.

– Det går inte att ha dålig arbetsmiljö och bra patientsäkerhet, konstaterar Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Hon lyfter också fram vikten av att diskutera det förtroendegap som finns mellan regionledning och sjukhusgolv. Något Akil Awad, specialistläkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, också tog upp under debatten.

– Jag är orolig över glappet, de ser bara toppen av isberget. Vad chefläkarna säger är ett dåligt mått, då de sällan håller med oss.

Acko Ankarberg, ordförande i riksdagens socialutskott och Kristdemokraternas talesperson i vårdfrågor, konstaterar att riksdagen har tagit sig en del makt i frågan om vårdplatsbrist. Dels finns nu en enighet om att det finns en vårdplatsbrist, dels, och med med inspiration från vårdfackens krav på en Kriskommission för vården, ska regeringen nu stämma av med riksdagen om vad som händer i frågan. Närmast den 31 maj. Med brasklapparna om att verksamheterna, och inte politiken, själva måste bestämma hur vårdplatsbristen ska lösas och att hon inte är någon motståndare till god och nära vård säger hon:

– Vi kan inte mäta framgång i hur många vårdplatser vi kan plocka bort, så är det inte.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev