Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Jag är beredd att axla ansvaret”

Publicerad: 10 september 2018, 07:37

Socialdemokraternas valvaka i Stockholm samlade riks-, kommun- och landstingspolitiker.

Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Oppositionslandstingsrådet i Stockholm Erika Ullberg tolkar valresultatet i Stockholms läns landsting som väljarnas underkännande av det borgerliga styret.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


– Socialdemokraterna ser ut att göra ett bra landstingsval och bli det största partiet, något som inte hänt sedan 2002, säger Erika Ullberg natten till måndagen, när cirka 500 av länets 573 valdistrikt är räknade.

Siffrorna visar då en cirka 1,5 procents ökning för Socialdemokraterna, som landar på 25,8 procent av rösterna, och en nedgång med 6,2 procent för Moderaterna, som ändå blir näst största parti med 19,4 procent.

Erika Ullberg har gått med på en kort kommentar i telefon, på väg hem från Socialdemokraternas vaka. Det är inget jubel i telefonen. Efter alla turer i Stockholm under det borgerliga landstingsstyret, kan man tänka sig att Socialdemokraterna hade hoppats på en större framgång.  Men en tillräcklig stor seger för ett maktskifte ser hon att det är.

– Jag är beredd att axla ansvaret och sätta mig ner i diskussion med ansvarsfulla partier för att forma ett nytt styre, säger hon till Dagens Medicin.

Trodde du inte att ni skulle ökat mer, med tanke på det missnöje som ventilerats och skandalerna kring NKS?

– Det här är en tydlig signal från väljarna, när Moderaterna går tillbaka så här mycket, svarar Erika Ullberg.

Men de verkar ju inte i någon vidare hög utsträckning gått över till er?

– Nationellt sett har ju Socialdemokraterna gått tillbaka, svarar Erika Ullberg. Så man kan säga att partiet genom landstingsresultatet i Stockholm indirekt har stärkts. Nu är det viktigt att vi får chansen att hitta en bra form för ett nytt styre av landstinget.

Har du några önskemål om samarbete?

– Jag ger inga andra kommentarer än det jag sagt tidigare, och det är att dörren till Sverigedemokraterna är permanent stängd.

Under morgonen har M vuxit och har, när nio distrikt återstår att räkna, 22,2 procent av väljarnas stöd i landstinget. S har i det läget 26,2 procent av rösterna.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, har inte velat bli varken fotograferad eller intervjuad under hela söndagskvällen och inte heller i dag under morgonen.

Dagens Medicin kommer också att söka Erika Ullberg igen när alla röster är räknade.

Texten kommer att uppdateras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev