Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

”Jag får inte fega ur och inte vidta nödvändiga åtgärder”

Publicerad: 16 februari 2015, 15:43

Börje Wennberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län, kommenterar varför den tidigare landstingsdirektören Eva Ljung fick lämna sitt uppdrag.


Var ni inte eniga när Eva Ljung fick jobbet?

– Där fanns det en annan kandidat som förordades av den dåvarande oppositionens företrädare, och vi avstod från att rösta vid tillsättandet.

Men nu när ni är i majoritet så avsätter ni henne?

– Det var ingenting som hände direkt när vi kom i majoritet, utan vi deklarerade tydligt att vi ville ge Eva chansen under vår politiska ledning. Men vi konstaterade under en tid att det fungerande inte riktigt som vi hade hoppats och förväntat oss. Och då såg vi det som det bästa för vårt landsting och de utmaningar som finns att vi rekryterar en ny högsta ledning.

Och vad var det som inte fungerande?

– Det måste alltså finnas ett fullständigt förtroende i de här sammanhangen. Det finns ingenting som är oegentligt på något sätt och det är inget konkret som jag tänker gå in på. Det här måste fungera hundraprocentigt och det har det inte gjort fullt ut.

Handlar det om politiska skiljelinjer er emellan, eller är det andra saker?

– Nej, det handlar inte om att hon på något sätt skulle ha obstruerat någon politik, jag håller det på en övergripande nivå. Vi har sagt det till varandra, jag och Eva, att ingen har för avsikt att solka ner den andra utan vi skiljdes år som vänner. Men naturligtvis var hon besviken när hon fick lämna, det har jag full förståelse för, men vi behöver gå vidare.

Hon har sagt till UNT att hon inte fick reda på varför hon fick gå, har du samma bild?

– Jag gick inte in på detaljer till henne heller, däremot har jag naturligtvis övergripande nämnt det här. Jag förstår mycket väl att man i ett sådant läge kan antyda något sådant, jag har faktiskt inte sett just den kommentaren själv.

Varför gick du inte in på detaljer? Det är väl schysst om någon ska bli av med sitt uppdrag att man förklarar exakt vad det är som ligger till grund för det?

– Jag tycker att det i de här sammanhangen måste finnas ett fullt förtroende och ett fullgott samspel. Det har det inte gjort och då är det dessvärre mitt ansvar att ta initiativ att återskapa det.

Det är väl ganska många landstingsdirektörer som har kommit och gått i Uppsala under de senaste åren?

– Det har varit en viss omsättning under de senaste åren, ja.

Hur uppfattas det utåt tror du? Att det är så många byten på en och samma stol?

– Jag kan tänka mig att en och annan tycker att det är för täta byten och att det naturligtvis finns synpunkter på de kostnader som finns kopplade till avgångsvederlag. Jag har full respekt för att utomstående betraktare kan reagera på det. Samtidigt får inte jag fega ur, och inte våga vidta de åtgärder som jag tror är nödvändiga för att vi långsiktigt ska komma till rätta med framförallt våra alltför långa köer och den obalans vi har i ekonomin. Då måste man våga vidta åtgärder.

Hur ska ni få en ny person på den här posten, när det först verkar som att ni är eniga och sedan får de gå efter tag ändå? Tror du inte att det kan vara svårt?

– Jag tror inte att det är någon fara, det här är ett ytterst stimulerande uppdrag och ett prestigeuppdrag. Jag har förstått att det finns folk som redan har hört av sig och varit intresserade av uppdraget. Sedan ska vi naturligtvis välja den vi tror är den bästa kandidaten. Jag tror inte att det ska vara något uppenbart problem. Men vi måste göra ett fullgott rekryteringsarbete med stor transparens och öppenhet. Så det kommer naturligtvis att ta en viss tid, det är inte så att jag har någon favoritkandidat som jag ringer till och säger: Nu kan du börja, så går det inte till i den här världen.

Relaterat material

Kerstin Westholm blir tf landstingsdirektör

Landstingsdirektören i Uppsala län får sparken – igen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev