Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämlik vård ska utredas mer

Publicerad: 31 augusti 2018, 11:03

Regeringen tillsätter en utredare för att underlätta samarbetet mellan stat och landsting. Dessutom ska en ny förordning se till att vårdpersonal hinner ta till sig ny kunskap, enligt regeringen.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Den nya utredaren får bland annat i uppdrag att se till att statens arbete förstärker och fungerar ihop med den organisation för kunskapsstyrning som landstingen gemensamt byggt upp. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande i dag.

Staten och landsting behöver förbättra sitt samarbete för att vården ska bli mer jämlik. Tanken är att utredaren ska arbeta vidare med några av de förslag som kom i betänkandet ”Kunskapsbaserad och jämlik vård” i juni.

–  För att du ska få den bästa vården behöver vi satsa på personalen och se till att de har tillräckligt många kollegor, hinner göra sitt jobb bra och har bra tillgång till kunskap. För att nå dit vill regeringen, utöver stora satsningar, förtydliga att vårdgivarna har ett ansvar för att detta sker. Det kommer regeringen göra i en kommande förordningsändring, för det spelar mindre roll om vi arbetar fram bra kunskap om vårdens personal aldrig hinner ta till sig den, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

Regeringen vill också bidra till att sprida standardiserade vårdförlopp till fler vårdområden än cancervården.

Enligt uppgifter från socialdepartementet blir utredaren en tjänsteman.

Relaterat material

Så ska kunskap spridas snabbare

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev