Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämlikhetskommission för minskade klyftor

Publicerad: 2 augusti 2018, 13:42

En särskild jämlikhetskommission ska ta fram förslag för hur klyftorna ska minska i Sverige. Det kan handla om utbildning, jobb och hälsa och om att jämna ut skillnader i uppväxtförhållanden.


På torsdagen fick den tidigare generaldirektören Per Molander i uppdrag av regeringen att leda kommittén. Uppdraget är brett upplagt, men han tror att några områden blir särskilt viktiga.

– Det finns några självklara kandidater – utbildning är en sådan, säger Per Molander.

– Hälsa är en annan parameter, där vi vet att det finns starka kopplingar mellan social bakgrund och ohälsa.

Redan i dag finns mycket kunskap om vilka samband och mekanismer som ligger bakom ojämlikhet. Kommitténs uppgift blir att lägga fram förslag på konkreta åtgärder för att minska klyftorna och öka den sociala rörligheten. Arbetet ska slutredovisas den 31 maj 2020.

– Det är inte bara rätt och riktigt, utan också ett smart sätt att organisera samhället på. Det klart att om alla får möjlighet att växa, utvecklas och nå framgång utifrån sina förutsättningar, då blir det ett framgångsrikt samhälle, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar också på att ökade klyftor mellan dem med de högsta och lägsta inkomsterna kan få politiska konsekvenser när misstron mot samhällsinstitutioner växer.

MARIA DAVIDSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev