fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämtland Härjedalen borta ur regiondiskussion

Publicerad: 15 november 2016, 09:19

Anders W Jonsson, vice partiordförande Centerpartiet.

Foto: Cecilia Träff

Jämtland Härjedalen kommer inte att ingå i en ny Norrlandsregion från 2019. Det är regeringen och Centerpartiet överens om enligt vice partiledare Anders W Jonsson.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Regeringen och Vänsterpartiet förhandlar just nu med oppositionspartierna i alliansen om regionfrågan. På förhandlingsbordet ligger de tre storregioner som indelningskommittén har föreslagit ska bildas från 2019. Det handlar om en Norrlandsregion med de fyra nordligaste länen, en Svealandsregion med sex län och att Värmland ska ingå i en större Västra Götalandsregion.

Centerpartiet har krävt att ingen ska tvingas in i en storregion mot sin vilja. På grund av detta har regeringen nu gått med på att Jämtland Härjedalen ska lämnas utanför en stor Norrlandsregion från 2019.

– Jämtland Härjedalen är avfört från diskussionerna, säger Anders W Jonsson (C), vice partiledare, till Dagens Medicin.

Om regeringen och Vänsterpartiet lyckas få med sig Centerpartiet finns det en riksdagsmajoritet för en regionreform. Men Anders W Jonsson säger att det är långt kvar innan partierna är överens. Centerpartiet har en lista på decentraliseringsreformer som de vill se om en regionreform ska genomföras.

– Om regeringen är villig att gå oss till mötes är det möjligt att vi kan komma överens om en lösning, säger Anders W Jonsson.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt att en överenskommelse måste ske före nyår om de tre nya regionerna ska kunna skapas 2019. Men om det är möjligt vill inte Anders W Jonsson sia om.

– Regeringen får sätta tidsplanen. Men vi har inte bråttom, säger han.

Relaterat material

Jämtland Härjedalen kan folkomrösta om region

Storregioner får nej från L

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev