Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämtland Härjedalen kan folkomrösta om region

Publicerad: 11 oktober 2016, 11:24

Efter att över 10 000 namnunderskrifter samlats in ser det nu ut att bli folkomröstning kring om Jämtland Härjedalen ska ingå i en ny Norrlandsregion.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

”Folkinitiativet rösta om Stornorrland” startade i september och har nu fått in över 10 000 namnunderskrifter för att invånarna i Region Jämtland Härjedalen ska få folkomrösta om en storregion. Indelningskommittén har föreslagit att Region Jämtland Härjedalen ska ingå i en norrländsk region med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

För att driva igenom en folkomröstning krävs det att initiativtagarna samlar ihop mer än tio procent av den röstberättigade delen av befolkningen. Detta har folkinitiativet nu uppnått. Det krävs också att det ska vara en fråga som hanteras av regionen. Även detta kriterium anses vara uppfyllt.

– Vi kan inte påverka frågan om regionindelningen direkt eftersom det är en fråga för regering och riksdag. Men genom folkomröstningsinitiativet kan vi berätta för regering och riksdag vad befolkningen i Jämtland Härjedalen anser och för denna indirekta påverkan finns det, enligt vår bedömning, ett utrymme, säger regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S) i ett pressmeddelande.

Regionfullmäktige ska nu pröva frågans legitimitet vid sitt sammanträde i november. Om frågan anses vara legitim för en folkomröstning kan fullmäktige besluta om en sådan vid sitt sammanträde i februari.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev