Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämtland Härjedalen skickar patienter över gränsen

Publicerad: 5 oktober 2018, 10:14

Foto: Thinkstock

Patienter från västra Härjedalen, med lång färdväg till Östersunds sjukhus, kan nu få sina remisser skickade till Norge i stället.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus

Erbjudandet vänder sig i första hand till invånare listade i Funäsdalen, där vissa invånare kan ha en resväg på uppemot 25 mil till Östersunds sjukhus. De omkring 3 000 listade personerna kan nu i stället välja att remitteras till Röros sjukhus i Norge. En resa 7 mil bort för dem med längst avstånd till Östersunds sjukhus, skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

Avtalet mellan Region Jämtland Härjedalen och St. Olavs sjukhus i Trondheim, som har en utlokaliserad verksamhet i Röros, kommer löpa över tre år. Några enstaka svenska patienter har redan vårdats på sjukhuset med lyckade utfall, enligt Anna Fremner, biträdande primärvårdschef i regionen.

– För en patient som bor i Funäsdalen och får sin strålbehandling i Umeå så är det ingen skillnad på att i stället åka till Norge. Men det krävs att vi från båda sidor är duktiga på att lämna dokumentation, säger hon till Dagens Medicin.

För regionen blir det inte dyrare än att skicka patienten till något annat landsting i Sverige. Men det blir en tillkommande kostnad då några neddragningar på Östersunds sjukhus inte kommer göras.

– Å andra sidan har vi 20 mils sjuktransporter som ganska ofta är en ambulans eller taxiresa, och det är väldigt dyrt för oss. Nu får vi en sju mils resa, så vi tror att det här förhoppningsvis inte ska innebära några jättestora fördyringar för oss, men en så stor medborgarnytta att vi är beredda att ta den kostnaden i sådana fall, säger Ingela Jönsson, planeringschef i regionen, till Dagens Medicin.

I första hand remitteras patienterna till Röros sjukhus, som sedan kan bestämma att skicka vidare patienten till ett närliggande sjukhus i Tynset, eller vid komplikationer förflytta patienten till St. Olavs sjukhus, enligt deras rutiner om akutflöden.

Hur samverkan fungerar kommer löpande att utvärderas av regionen under åren för att bland annat se om det ger några effekter på Östersunds sjukhus.

– Vår tanke är att se, eftersom vi har fler kommuner med gränser mot Norge, om det här går att utveckla mer längs gränsen i övrigt. Det kan kanske leda till en effektiviseringsmöjlighet vid större volymer, men det är en senare fråga och för tidigt att säga, säger Ingela Jönsson.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev