Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jämtlands styre får underkänt – igen

Publicerad: 18 april 2017, 10:56

Foto: Thinkstock

För tredje året i rad rekommenderar revisorerna att regionstyrelsen i Region Jämtland-Härjedalen inte beviljas ansvarsfrihet.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

– Det visar hur allvarligt det ekonomiska läget är, och det är inte första gången. Det har skett under en rad av år och det visar ytterligare hur ansträngt det är, säger Ann-Marie Johansson (S), styrelsens ordförande, till Dagens Medicin.

2016 slutade med ett resultat på – 196,8 miljoner kronor och lever enligt revisorerna därför inte upp till kommunallagens krav om god ekonomisk hushållning. Sedan valet styrs regionen av Socialdemokraterna och Moderaterna och enligt Ann-Marie Johansson har revisorerna under åtminstone de tre åren som gått av mandatperioden avstått från råda regionfullmäktige att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

Vad det väntat?

– Vi har väl befarat det, trots att vi har vänt utvecklingen och har en lägre nettokostnadsutveckling, en högre måluppfyllelse och ett lägre underskott jämfört med 2016. Vi känner att utvecklingen går åt rätt håll.

Enligt Ann-Marie Johansson jobbar regionen med kraft för att nå ett nollresultat 2018. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat innefattar åtgärderna bland annat att minska beroendet av bemanningspersonal, men även en minskning av antalet vårdplatser.

Är det regionstyrelsens bedömning att Region Jämtland-Härjedalen har för många vårdplatser i nuläget?

– Det beror på hur man jobbar. Om vi ska försöka jobba med mer vård så nära medborgarana som möjligt så måste vårdplatserna på sjukhuset minska. Och man måste försöka att undvika att folk kommer in på sjukhuset.

Relaterat material

Färre hyrläkare ska rädda Jämtland

Jämtland miljonsatsar för att slippa bemanningsföretag

Jämtland lånar 100 miljoner – trots underskott

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev