Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jan Björklund vill ha tillbaka vårdbiträden

Publicerad: 25 februari 2016, 06:35

NY VERSION. Men Vårdförbundet förkastar förslaget och kallar det föråldrat.


Återinför vårdbiträdena inom sjukvården för att avlasta andra yrkesgrupper och för att ge nyanlända invandrare fler möjligheter på arbetsmarknaden. Det skriver flera företrädare för Liberalerna, däribland partiledare Jan Björklund på DN Debatt.

Vårdbiträden, som saknar formell vårdutbildning, har nästan helt försvunnit inom sjukvården, skriver han. Vårdbiträden skulle kunna utföra enklare uppgifter som att tvätta kläder, servera lunchbrickor och städa.

– Vi behöver goda lokalvårdare som kan städa ordentligt, men det är inte vårdbiträden som ska göra det. Vi behöver lokalvårdare som förstår vad det innebär för det är en helt annan smuts på sjukhus. Det krävs kunskap om bakterier och blod, och det har jag försökt att säga till honom, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till TT.

I debattartikeln skriver Liberalerna vidare att vårdbiträden kommer att behövas både inom sjukvård och inom kommunal äldreomsorg.

Sineva Ribeiro håller med Jan Björklund om att andra kompetenser behövs inom vården, men anser att hans förslag är föråldrat.

– Det är inte gårdagens profession som kommer lösa framtidens vård, säger hon.

Artikelförfattarna pekar på att ungefär hälften av de nyanlända har högst förgymnasial utbildning. ”Att återinföra vårdbiträden är att sänka trösklarna in på svensk arbetsmarknad för denna grupp.”

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev