söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Johan Carlson: En strid om påvens skägg

Publicerad: 26 mars 2021, 12:59

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, vid KU:s utfrågning på fredagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

En strid om påvens skägg. Så beskriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör diskussionen om huruvida den svenska coronastrategin ändrats eller inte.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenMSBCovid-19

T

TT


– Det finns inte olika sätt att trycka ned smittan, man trycker ned så mycket man kan och då får man både en minskning i samhället och minskar trycket på sjukvården, sade Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, vid KU:s utfrågning på fredagen.

Enligt Johan Carlson har diskussionen om den svenska strategin varit konstig, där man blandat ihop strategi med åtgärder och beslut.

Samma strategi

Det är samma strategi som gällt hela tiden: Pressa ned smittspridningen i samhället så att sjukvården klarar sig och särskilt skydda de grupper som riskerar att råka illa ut.

– Däremot fanns det de som trodde att man kunde få ut smittan helt genom att stänga ned samhället, och det trodde inte vi och det har vi fått rätt i, sade han.

Att testningen när smittspridningen blev stor gick långsamt var frustrerande för alla, enligt Johan Carlson, men bristen på kapacitet tvingade fram att man prioriterade och fokuserade i första hand på sjuka som behövde sjukhusvård och att skydda sjukvårdspersonal.

Viktigt prioritera

– Med storskalig testning utan prioritering skulle man riskera att missa de som verkligen behövde skyddas först, sade Johan Carlson.

Att testningen skulle ha avbrutits förra året är fel, enligt Johan Carlson.

– Nej, det vill jag inte hålla med om. Vi noterade att resurserna för att testa alla inte fanns, och då var det viktigt att testa de sjuka och personal inom sjukvården.

Den förre generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson frågades också ut i KU. Han framhöll att pandemin underskattades i hela västvärlden.

– Vi har systematiskt underskattat problemen och systematiskt överskattat vår förmåga, sade han.

Bagdad-Bob

Enligt Dan Eliasson så tryckte MSB på flera gånger för fler och snabbare åtgärder.

– Det fanns en mängd situationer där jag gärna sett mer och snabbare åtgärder. Men det ligger i en samhällsskyddande myndighets natur att hellre vara Krösa-Maja och ropa tyfus än att vara Bagdad-Bob och inte erkänna stridsvagnarna som rullar in. Sen kan vi inte tro att vi får allt vi vill ha, sade han.

Både Johan Carlson och Dan Eliasson vittnade om goda relationer med regeringskansliet under pandemin. Några besked om starka motsättningar i synen på hur pandemin ska hanteras framkom inte.

KU granskar bara regeringen och statsrådens hantering av pandemin och de utfrågningarna väntas komma igång i april.

Owe Nilsson/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev