Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jonas Rastad avgår

Publicerad: 25 maj 2015, 13:35

Skånes kritiserade regiondirektör Jonas Rastad avgår. Detta efter överenskommelse med regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).


Jonas Rastad är omdiskuterad för sin ledarstil och för den omorganisation som han genomfört i Region Skåne.

I ett pressmeddelande skriver regionen nu att han frånträder tjänsten med omedelbar verkan.

– Vi har kommit till en gemensam överenskommelse som innebär att Jonas Rastad i dag, måndag, frånträder sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne. Jag vill tacka Jonas Rastad för det arbete han har lagt ner för Region Skåne och jag önskar honom lycka till, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Jonas Rastad säger själv att beslutet att sluta skett i ”bästa samstämmighet”.

– Det har varit mycket intressanta år och jag lyckönskar regionen och dess medarbetare samt de skånska medborgarna, säger han.

Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör, går in som tillförordnad regiondirektör fram tills dess att ny regiondirektör tillträder.

Region Skåne behöver en ny ledning, som kan inspirera och driva utvecklingen framåt. Då platsar inte Jonas Rastad inte längre som regiondirektör. Det menar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

– Det har varit svajigt i förvaltningsledningen. Nu vill vi stärka ledarskapet så att personalen får större förtroende för den. Vi vill ha stabilitet och långsiktighet för att vården ska utvecklas, säger Henrik Fritzon till Dagens Medicin.

Har Jonas Rastads kritiserade uppträdande gentemot regionens revisorer varit avgörande för beslutet att byta ut honom?

– Nej, inte direkt. Region Skåne är en stor organisation och att vara direktör här är krävande. Nu ska vi in i nya skeden, då behöver vi nytt blod och en ny positiv kraft.

Jonas Rastad får ett avgångsvederlag på 2,6 miljoner kronor, uppger skånska medier.

Ny regiondirektör presenteras tisdagen den 26 maj.

Relaterat material

Regiondirektör pekas ut som hotfull

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev