Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jönköping först med helautomatiskt lab

Publicerad: 27 november 2015, 11:53

Nu har Länssjukhuset Ryhov fått ett helautomatiskt laboratoriesystem som ska öka effektiviteten. Inspirationen kommer från Danmark.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset Ryhov JönköpingRegion Jönköpings län

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om ett helautomatiskt laboratoriesystem på Bærum sjukhus i Norge och att detta redan finns i stor utsträckning i Danmark. Även Sverige har fått ett system som tar bort laboratoriepersonalens alla manuella moment med att flytta prover mellan olika analyser.

– Automatiserat har många gjort tidigare men vi är först med att se helhetslösningen, säger Andreas Matussek, verksamhetschef på laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov, till Dagens Medicin.

När ett blodprov tas på en avdelning skickas det med ett rörsystem, så kallad tempus 600, till laboratoriet. Provrören färdas en och en genom tryckluft och till skillnad från gängse rörpostsystem behöver proverna inte packas i en patron. Systemet är en dansk utveckling och finns på andra sjukhus i Regionen, men sjukhuset i Ryhov var först.

När provet sedan landar i laboratoriet tar det helautomatiska systemet hand om alla stegen från analys till slutförvaring i kylskåp. Enligt en förprogrammerad tid slängs provet automatiskt, efter en dag eller en vecka exempelvis.

– Från det att man tar provet på patienten är det ingen handpåläggning alls. Det är finessen, säger Andreas Matussek.

Danmark har varit förebilden när Ryhov fick sitt helautomatiserade system. Nu börjar även andra svenska sjukhus intressera sig.

– Vi har redan haft folk från Västra Götalandsregionen här, och om ett tag kommer det folk från Örebro och Skåne.

Unikt för Länssjukhuset Ryhov är också samverkan mellan två discipliner, genom att ha samma laboratorium för klinisk kemi och klinisk mikrobiologi. Sett ut ett länsperspektiv sparar systemet fem tjänster och analytiker kan ägna sig åt annat, enligt Andreas Matussek.

– Nu kan man använda kompetensen på ett bättre sätt, de kan arbeta med kvalitetsförbättringar och utveckla nya analyser.

Att de manuella momenten försvinner innebär att det minskar personalens förslitningsskador, den mänskliga faktorn försvinner och svarstiden blir kortare. Fler analyser kan också köras på natten.

– Vi har lagt ned mycket tid på förberedelser och förankringsarbete och personalen har involverats tidigt.

Relaterat material

Laboratoriesystem ska spara 10 arbetstimmar

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev