fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kallades ”grötmyndig” under regionmötet

Publicerad: 30 maj 2016, 14:54

Elin Lemon (C), oppositionsråd i Jämtland-Härjedalen.

Foto: Andreas Larsson

Under en diskussion i regionstyrelsens möte avbröt en manlig kollega Elin Lemon (C) och kallade henne ”grötmyndig”. Nu har hon fått stort stöd av andra kvinnliga politiker och allmänheten.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Det var under regionstyrelsens möte förra onsdagen där hon och den manliga kollegan diskuterade en rapport från ett utskott.

– Det var ingen het diskussion. Däremot blev det hett när han avbröt mig och sa ”du ska inte vara så jävla grötmyndig”, berättar Elin Lemon, oppositionsråd i regionstyrelsen.

Hon berättar att hon frågade sin kollega vad han egentligen sa, och att han då upprepade det. Enligt henne reagerade församlingen men ingen sa något. Hon bad då ordföranden att göra en markering, vilket denne gjorde.

Tror du att han sa det för att du är kvinna eller har det något med ålder att göra?

– Det kan handla både om åldersskillnad och att jag är kvinna. Men kom ihåg att jag har 14 års erfarenhet, säger Elin Lemon.

Efter mötet skrev hon en statusuppdatering på Facebook där hon berättade vad som hänt.

Den här dagen kommer jag att minnas som den dagen när en vuxen manlig politiker kastade glåpord och kallade mig "grötmyndig" i en diskussion på regionstyrelsen. Hand upp alla som tror att samma man skulle behandlat en manlig politiker på samma sätt?

Efter det har många människor hört av sig med uppmuntrande kommentarer, både politiker och andra.

– Det är otroligt mycket allmänhet som reagerat. Framförallt är det många kvinnor, oavsett politisk färg, som tackat för att jag rutit ifrån. Det är inget ovanligt att sådant här händer. Men att det visas så tydligt, det är ovanligt, säger hon.

– Han har inte bett om ursäkt heller. Det är nästan det som jag är mest provocerad av.

Det hela uppmärksammades av lokala medier och diskuterade bland annat i P4 Jämtland. Dagen efter styrelsemötet kontaktade regionstyrelsens socialdemokratiska ordförande Margareta Winberg (S), som numer leder det gränsregionala samarbetet Mittnordenkommittén, för att planera en utbildning om härskartekniker.

– Vi är politiker och ska diskutera politik. Gör vi personangrepp, då tappar vi fokus på vad vårt uppdrag är, säger Elin Lemon.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev