Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kammarrättens president vill tillåta alkohol på sjukhus

Publicerad: 29 november 2005, 18:09

Lagen tvingar kammarrätten att avslå en ansökan om att patienter ska kunna serveras alkohol på Danderyds sjukhus avdelningar. Nu vill presidenten i kammarrätten, den före detta s-ministern Sten Heckscher, ändra lagen.


- Jag tycker att de här människorna faktiskt borde kunna få ett glas vin, kommenterar han.

Sten Heckscher var näringsminister i den socialdemokratiska regeringen åren 1994-1996. Han var sedan rikspolischef, tills han 2005 blev president, chef, i kammarrätten.

I en skrivelse till regeringen påpekar presidenten i kammarrätten att alkohollagstiftningens restriktioner "hindrade oss från att komma fram till ett bra resultat".

Till Dagens Medicin säger Sten Heckscher:

- Det händer ju ibland att man får döma på ett sätt, där man önskar att man kanske skulle kunna ha gjort något annat. Men vi får ju inte göra som vi vill, utan vi ska följa lagen.

Vårdförbundet emot förslaget  Bakgrunden är att ett företag som driver en restaurang med utskänkningstillstånd vid patienthotellet i anslutning till Danderyds sjukhus, också vill servera öl och vin till maten till patienter på sjukhusets vårdavdelningar.

Men socialnämnden i Danderyds kommun avslog ansökan. Avslaget överklagades först till länsrätten och sedan till kammarrätten, men har avvisats i bägge instanserna.

Vårdförbundet på sjukhuset vill inte ha någon alkoholservering, medan polisen, Läkarförbundet och sjukhusledningen stöder ansökan.

Enligt sjukhusledningen är det angeläget att patienter som en längre tid är tvungna att ligga inne på sjukhus har en möjlighet att beställa öl eller vin till maten. Sådan alkoholservering blir bara aktuell när avdelningens läkare bedömer att det är lämpligt. Sjukhusledningen menar att det är svårt att tänka sig situationer där hantering av alkohol sker under mer ordnade former.

Strider mot alkohollagens krav  Att kammarrätten avslår ansökan beror på två saker:  -Dels att drickandet av alkohol sker i en annan byggnad än restaurangen. Det strider mot alkohol-lagens krav på att tillsyn ska kunna ske under serveringen.  -Dels att tillsyn av servering bara får ske av den personal som är anställd av restaurangen eller inhyrd från bemanningsföretag. Om vårdpersonal sköter tillsynen - som var tanken på Danderyds sjukhus - strider detta mot alkohollagen.

Trots sitt eget avslag till ansökan säger kammarrättens president:  - Jag tycker att det föreföll som att med de här synnerligen kontrollerade formerna borde det vara möjligt för de här människorna att kanske dricka ett glas vin.

Med adress till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) och folkhälsominister Morgan Johansson (s) skriver därför Sten Heckscher att lagen måste ändras:

"Jag tycker att ni ska fixa det. Det vore lätt gjort - om ni vill kan jag hjälpa till. Jag tror många skulle sympatisera med en ändring."

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev