Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kan vara dödsstöten för regionfrågan

Publicerad: 23 november 2016, 15:10

Samuel Åsgård, politikreporter på Dagens Medicin.

Foto: Rikard Berglund

Att Region Norrland nu är borta ur regiondiskussionerna kan vara dödsstöten för hela regionfrågan.


Beslutet att lägga ner planerna på ett Stornorrland föregicks av att regeringen gav Jämtland Härjedalen frikort från att ingå i en ny storregion. Det motiverades med att det inte fanns någon majoritet i riksdagen för det och att det fanns en stark opinion mot en storregion i Jämtland Härjedalen. Att ingen ska tvingas in i en storregion mot sin vilja har varit ett ultimatum från Centerpartiet som tycks vara det enda allianspartiet som är villiga att fortsätta förhandla med regeringen och Vänsterpartiet i regionfrågan.

När civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu har gått Centerpartiet till mötes om Jämtland Härjedalen och Region Norrland talar mycket för att det blir fler undantag. Till exempel Halland som har varit själva symbolen för motståndet mot storregioner. Frågan är vilka storregioner som blir kvar i den kompromiss som nu förhandlas fram. En stor Svealandsregion verkar det fortfarande finnas förutsättningar för och en sammanslagning av Västra Götaland och Värmland. Men sedan ser det väldigt osäkert ut.

Uteblivna storregioner kan få kännbara följder för sjukvården. Förespråkarna för ett Stornorrland har varnat för konsekvenserna för Norrlands universitetssjukhus i Umeå om storregionen inte blir av.  Christer Siwertsson (M), förste vice ordförande i regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen, säger till Dagens Medicin att han kan tänka sig att skicka patienterna till Trondheim eller Uppsala istället om det går att få ett ”bättre avtal” än dagens avtal med Umeå.

I så fall skulle det vara dödsstöten för samarbetet i den norra sjukvårdsregionen. Frågan är om det finns en risk att fler av de nuvarande sex sjukvårdsregionerna faller samman i följderna av misslyckade regionbildningar. I så fall skulle organiseringen av svensk sjukvård stå inför ett riktigt eldprov.

Statlig sjukvård lyfts fram som ett alternativ från både förespråkare och motståndare mot storregioner runt om i landet. Det är ingenting som har tilltalat den rödgröna regeringen hittills. Men kanske tvingas regeringen tänka annorlunda om de sitter med en kollapsad regionreform i knät.

Relaterat material

Regeringen släpper Region Norrland

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev