Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Kapitering är det minst dåliga”

Publicerad: 28 mars 2019, 10:53

Utredaren Göran Stiernstedt var en flitig talare under Vårdarenan 2019.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Alla ersättningssystem i primärvården har brister men kapitationsersättning, som dessutom ökar i andel, är bäst. Det tycker regeringens utredare Göran Stiernstedt.


Det finns 21 stycken olika ersättningssystem i landet och trenden pekar mot en ökad andel kapitationsersättning, det vill säga ersättning som avgörs av hur många listade personer en vårdcentral har.

Men Göran Stiernstedt är överlag kritisk till hur ersättningarna i primärvården utgår i dag. Ersättningssystemet i nära vård upplever han i dag som detaljinriktat, splittrat och i många fall kontrollinriktat. Argumentet att det med 21 olika system går att jämföra regionerna sinsemellan opponerar han sig delvis mot.

– Vi i utredningen upplever att kunskapen är ganska svag om vilka effekter man får av olika kombinationer, säger Göran Stiernstedt, ansvarig för den statliga utredningen Styrning för mer jämlik vård.

– Ekonomi är det starkaste styrmedlet. Det visar också att ekonomi som styrmedel alltid måste kombineras med en del andra värdeord. Det handlar om etik och värdegrund som någonstans alltid måste finnas med. Alla ersättningssystem går att manipulera.

I framtiden tycker han att man ska titta på indikatorer ur patientsynpunkt som kräver samverkan för att man ska kunna lösa dem.

– Effektivitet i systemet är att minska konsumtionen av slutenvård. Det kanske är en indikator som är intressant framöver, eftersom det kan vara stora skillnader i slutenvårdskonsumtion mellan närliggande vårdcentraler som har liknande uppdrag och liknande population, men där de arbetar påfallande olika, säger Göran Stiernstedt.

Han vidrörde också frågan om det finns delar av ersättningssystemet som ska göras mer nationella.

– Vi har inte satt ner foten men det är den stora frågan för oss.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev