Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD: Fem nya nationella strategier i sjukvården

Publicerad: 5 september 2018, 13:47

Ebba Busch Thor (KD).

Foto: Rickard L. Eriksson

Kristdemokraterna vill ha nya nationella strategier för fem nya sjukdomsgrupper där förebilden är den nationella cancerstrategin.


Syftet är att skapa en mer jämlik vård i hela landet och för detta vill KD vill satsa 1 miljard kronor per år.

– Ojämlikheten i Sverige är fortfarande alldeles för stor. Var man får vård någonstans påverkar ofta vilken kvalitet det är på vården. Det kan påverka livskvalitén men i vissa fall också chansen att överleva, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till TT.

Kristdemokraterna vill egentligen avskaffa landstingen och låta staten ta ansvaret för sjukvården. Men det är de ganska ensamma om, så under tiden landstingen finns kvar, vill KD att mer av sjukvården samordnas och styrs nationellt.

En nationell vårdstrategi innebär att man ser till att ha samma typ av vårdförlopp och att man använder all den erfarenhet och kunskap som finns för att ge bästa möjliga insats.

De fem sjukdomsgrupper KD föreslår en nationell strategi för är diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psykiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt astma och kol.

Diabetesvården ska prioriteras. Här vill KD att utredningsarbetet ska starta redan i höst. Från 2019 avsätts 100 miljoner kronor per år. Samma sak för övriga sjukdomsgrupper när de strategierna är på plats.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev