Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD: Ge sjukvårdsregionerna ansvaret för vården

Publicerad: 12 april 2021, 11:03

Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, vill flytta ansvaret för vården till de sex sjukvårdsregionerna.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

De sex sjukvårdsregionerna ska få det organisatoriska ansvaret för sjukvården och primärvårdsansvaret kanske flyttas till kommunerna. Det föreslår Kristdemokraterna. (1 kommentar)


Frågan om en förstatligad sjukvård har drivits länge av Kristdemokraterna, som anser att de 21 regionerna har spelat ut sin roll som sjukvårdshuvudmän. Nu föreslår partiet i en rapport att de sex sjukvårdsregionerna ska få det organisatoriska ansvaret och styras av professionella styrelser, och att staten därmed tar huvudansvaret för vården.

Ansvaret för hälso- och sjukvåren ska flyttas över till de sex sjukvårdsregionerna, anser Kristdemokraterna.

Grafik: Elin Brander

I rapporten skriver ni att sjukvårdsregionerna inte ens har organisationsnummer i dag. Vad krävs för att de ska kunna ta över ansvaret?
– Alla detaljer är inte klara än, det får utredningen göra. Vilka som ska ingå i styrelsen måste vi titta noga på. Det kan vara politiker, men det ska vara staten som tillsätter dem, säger Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson. 

Förstatligandet ska utredas och utredningen ska tillsättas om KD får regeringsmakten efter nästa val. Avsikten är att flytten av ansvaret för sjukvården ska vara genomförd inom fyra år. 

– Vi tror att det går att ta beslut under hand, precis som under utredningen av god och nära vård, säger Acko Ankarberg Johansson. 

I rapporten öppnas också för möjligheten att flytta ansvaret för primärvården till kommunerna för att stärka vården för äldre och kroniker. Att många kommuner är små gör att frågan kommer att ingå i utredningen. 

– Vi vill inte skriva bort den frågan, men förutsättningarna ser väldigt olika ut, säger Acko Ankarberg Johansson.

I praktiken innebär förslaget att dagens 21 regioner blir av med ansvaret för sjukvården. Kvar blir till exempel kollektivtrafik och kultur, frågor som kan lösas av till exempel kommunalförbund, anser KD. För att avskaffa regionerna helt och hållet krävs en grundlagsändring. 

Partiet har hämtat inspiration till omorganiseringen från Norge och framför allt Danmark. Den statliga finansieringen ska vara kvar och lösas genom en skatteväxling i ett första steg. Avskaffas regionerna helt kommer den skattenivån att försvinna.

Regionernas vara eller inte vara har utretts ett antal gånger. Varför skulle det lyckas den här gången?
– Tiden talar för oss. Frågan diskuteras i flera partier och alla säger att det behövs en ökad nationell styrning. Vi måste välja väg, säger Acko Ankarberg Johansson.

Sveriges läkarförbund välkomnar förslaget.  

”Ska vi uppnå en likvärdig vård måste regionernas inflytande över vården minska och statens ökas. Exakt hur det ska se ut måste utredas och diskuteras. Därför är KD:s initiativ bra även om Läkarförbundet ännu inte vill binda sig vid en viss modell för den framtida organisationen av vården. Pandemin har tydliggjort att statens ansvar för vården måste öka”, säger ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-04-14

Inte en dag för tidigt att förstatliga sjukvården inkl. ambulanssjukvården! Men indelningen bör likriktas med Polismyndighetens och MSB:s indelning för effektiv samverkan.

Prehospital

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev