torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD kampanjar för statlig vård

Publicerad: 9 januari 2017, 09:53

Ebba Busch Thor och partiledningen för Kristdemokraterna besöker under måndagen Danderyds sjukhus. BILD: Rickard L. Eriksson

Efter att regionfrågan kollapsat satsar nu Kristdemokraterna på att få gehör för sitt förslag om statlig specialistvård.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusVårdpolitik

Kristdemokraternas partiledning med partiledaren Ebba Busch Thor i spetsen besöker under måndagen Danderyds sjukhus. Under besöket ska de träffa sjukhusledningen. Högst på agendan står samtal om partiets förslag om en statlig specialistvård.

– Vi vill lyssna på deras syn på vad en statlig specialistvård skulle kunna innebära, säger Ebba Busch Thor till Dagens Medicin.

Hon är medveten om att en stor omorganisation till statlig sjukvård möts med viss skepsis bland många sjukvårdsanställda.

– Jag uppfattar det som att de flesta i vården är trötta på omorganisation. Men att de är positiva till statlig sjukvård om det är någonting som skulle göra att de fick bättre förutsättningar att göra sitt jobb, säger Ebba Busch Thor

Kristdemokraterna deltog i förhandlingarna med regeringen om storregioner men valde att lämna förhandlingarna eftersom de inte var nöjda med regeringens förslag om sex storregioner.

– Regeringen hade inte tänkt till kring vad regionförslaget skulle innebära för sjukvården. De hade ingen plan för hur en jämlik sjukvård skulle skapas, säger Ebba Busch Thor.

Därför väljer Kristdemokraterna nu att satsa mer på att lyfta fram sitt förslag om en statlig specialistvård som är partiets lösning på hur en jämlik vård ska uppnås.

– Det är en fråga som blir viktigare att driva nu när regionfrågan har kollapsat, säger Ebba Busch Thor.

Men partiet är ensamt i riksdagen om att driva kravet på statlig sjukvård. Ebba Busch Thor är ändå förhoppningsfull om att hon ska kunna övertyga de andra partierna i alliansen om det skulle bli regeringsskifte efter valet nästa år. Som första steg mot statlig specialistvård vill hon se att staten går in och tar ett samordnande ansvar för sjukvården på flera områden.

– Det finns en hel del kompetensförsörjningsfrågor och strategiska utvecklingsfrågor där man skulle kunna göra mer redan nu. Till exempel frågor som handlar om stora investeringar i ny teknik där det skulle behövas mer nationell samordning, säger Ebba Busch Thor.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev