Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

KD kräver debatt med statsråd

Publicerad: 14 April 2015, 15:33

Emma Henriksson (KD) har begärt en särskild debatt i riksdagen om att landstinget Västernorrland planerar att införa begränsningar för vinstuttag för privata vårdcentraler.


Som Dagens Medicin tidigare har berättat vill den röd-gröna majoriteten i Västernorrland begränsa möjligheterna att ta ut vinst för privata företag som verkar inom vårdvalet.

Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, begär nu en så kallad aktuell debatt med anledning av detta.

I en begäran som har skickats till riksdagens kammarkansli skriver hon att beslutet kan strida mot Lov, lagen om valfrihetssystem, som reglerar rätten för patienter att välja vårdgivare.

Till Dagens Medicin säger hon att beslutet skapar osäkerhet bland vårdföretag.

– Det är viktiga verksamheter som det handlar om. Aktörerna är förstås bekymrade, men som sjukvårdspolitiker är jag bekymrad för vårdtagarna. Det här kan innebära att vårdcentraler som patienter har valt kan tvingas att lägga ner.

En aktuell debatt kan hållas i riksdagen om det uppstår en situation som inte kunde förutses vid den allmänna motionstiden och om denna händelse bedöms vara av särskild vikt.

Enligt Emma Henriksson skapar beslutet oro inte bara för vårdgivare och patienter i Västernorrland utan även i övriga landet.

Vid en aktuell debatt ska ett statsråd alltid delta.

Relaterat material

Västernorrland begränsar vinster i vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev