Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD: Låt staten samordna sjukhusbyggena

Publicerad: 6 mars 2020, 10:00

Staten borde samornda regionernas sjukhusbyggen, anser KD.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Kristdemokraterna vill att staten ska ta över ansvaret för planering av nya sjukhusbyggen.
– Vi får inte förbygga oss, säger Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

För ett år sedan kunde Dagens Medicin berätta att den utredning som skulle granska bland annat offentlig-privat samverkan (OPS) som finanseringsmodell beräknade att regionerna kommer att investera runt 100 miljarder i sjukhusbyggen på några års sikt, men att det saknades en nationell helhetsbild.

Utredningen har inte lämnats över till regeringen än av utredaren Sofia Wallström, men redan i höstas fick hon ett nytt uppdrag. Den utredningen ska "kartlägga de större investeringsprojekt i sjukhus som pågår och som planeras inom landstingen och analysera hur de förhåller sig till den pågående utvecklingen av hälso- och sjukvården på nationell nivå" och vara klar nästa år.

Det är den utredningen som KD vill ge en tydlig inriktning och samtidigt skicka en signal till regionerna. Förslaget går i linje med KD:s inriktning att förstataliga sjukvården och ta bort det regionala ansvaret.

– Vi vill redan nu stämma av att utredningen ska landa i att det är staten som ska styra över investeringarna och då menar vi inte nya entréer på sjukhusen utan stora ombyggnationer. Det är 100 miljarder vi ser framför oss. Även om siffran kan vara en annan i dag så verkar den inte vara orimlig, säger Acko Ankarberg Johansson till Dagens Medicin.

Samordningsuppdraget bör läggas på Socialstyrelsen enligt Kristdemokraternas förslag. Myndigheten ska också bistå regionerna med expertråd i upphandlingar.

Relaterat material

Nu ska regionernas sjukhusbyggen utredas

Sofia Wallström utreder sjukhusbyggena

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev