Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD säger nej till regionförslag

Publicerad: 24 oktober 2016, 07:38

KD säger nej till förslaget om sex storregioner. Det innebär att regeringen behöver tänka om för att få stöd för en regionreform i riksdagen.


Kristdemokraterna är sist ut av riksdagspartierna att ta ställning till det förslag om sex storregioner som regeringens indelningskommitté bestående av Barbro Holmberg och Kent Johansson har lagt fram. Partiet stänger inte dörren för en regionreform men tycker att indelningskommitténs förslag är för dåligt underbyggt.

– Indelningskommittén har inte tittat på innehållet i regionerna. Det behöver man göra innan man ritar kartan, säger Emma Henriksson (KD) ledamot i socialutskottet och andre vice partiordförande.

Liksom tidigare vill Kristidemokraterna att sjukhusvården ska förstatligas. Men partiet kan tänka sig att gå med på en regionreform även om den inte innebär statliga sjukhus. Exakt hur många regioner det ska vara vill partiet inte ta ställning till än.

– Det kommer att behövas fler än sex regioner men det finns inte tillräckligt underlag än för att göra den bedömningen än, säger Emma Henriksson.

Hon konstaterar att alla inte kommer att bli nöjda oavsett hur kartan ritas och att riksdagen kan behöva fatta ett beslut som alla landsting och regioner inte står bakom. Men hon tycker inte att regeringen har gjort tillräckligt för att skapa ett så brett stöd som möjligt för en regionreform.

– Regeringen har inte lyssnat underifrån på vad som skulle vara den mest ändamålsenliga regionindelningen för hälso- och sjukvården, säger Emma Henriksson.

I och med att Kristdemokraterna säger nej till indelningskommitténs förslag saknas det stöd i riksdagen för att genomföra en regionreform enligt det förslag som presenterats. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har nu bjudit in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om regionfrågan.

– Jag hoppas att regeringen är beredd att ta ett omtag i regionfrågan, säger Emma Henriksson.

Relaterat material

Svagt stöd för regionreform

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev