Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KD vill ge vårdpersonal fördubblad lön

Publicerad: 3 september 2018, 12:01

Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraterna föreslår att sjukvårdspersonal på landsbygden ska kunna få fördubblad lön för att underlätta rekryteringen av personal.


Syftet är att få ned användningen av dyr hyrpersonal. Förslaget kostar 800 miljoner kronor per år.

Förra året uppgick landstingens kostnader för inhyrd personal till 5,2 miljarder kronor. Det är en ökning med 13 procent på ett år.

– Lösningen kan inte vara att man förbjuder hyrläkare, eftersom det leder till att ytterligare operationer och vårdinsatser uteblir, säger KD:s ledare Ebba Busch Thor.

I stället vill KD med förslaget underlätta för landstingen att rekrytera fast personal. Pengarna ska kunna sökas av landsting som har särskilda bemanningssvårigheter. Ett villkor för att en sjuksköterska eller läkare ska kunna få dubbel lön är att man förbinder sig att arbeta på orten i minst 24 månader.

Enligt KD:s beräkningar skulle de 800 miljonerna kunna räcka till 700 specialistsjuksköterskor och 350 specialistläkare per år räknat som heltid. Några regleringar av användandet av hyrläkare har KD inga förslag på.

­– En del landsting reglerar detta och med rätta. Men vissa landsting har inga alternativ. Det behövs mycket mer av statligt engagemang för att upprätthålla en jämn kvalitet och tillgänglighet i hela landet, säger Ebba Busch Thor.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev