Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Kerstin Westholm blir tf landstingsdirektör

Publicerad: 16 februari 2015, 09:31

Landstingsstyrelsens arbetsutskott i Uppsala läns landsting har utsett Kerstin Westholm, som tidigare varit landstingsdirektör i länet, till tillförordnad direktör sedan Eva Ljung fått gå på dagen.


Kerstin Westholm hade posten från 2008–2013, men fick gå eftersom dåvarande landstingsstyrelseordföranden inte tyckte att politiken fick tillräckligt genomslag.

– Jag är glad att Kerstin Westholm vill kiva in i tjänsten som landstingsdirektör. Hon kommer snabbt att fylla rollen som högsta chefstjänsteman, säger Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Till Dagens Medicin säger Kerstin Westholm att hon är glad över att vara tillbaka.

– Jag är fortfarande engagerad i verksamheten. Inte så att jag har arbetat i landstinget under tiden, men jag följer ju vad som händer inom landstinget och är uppdaterad om vad som sker.

Känns det märkligt att ta över efter Eva Ljung på ungefär samma sätt som hon tog över efter dig?

– Ja, på ett sätt. Mänskligt är det ju speciellt.

Kan du tänka dig att bli ordinarie igen?

– Det har inte diskuterats. Det som är aktuellt är att jag är förordnad i avvaktan på att en ordinarie är klar.

Utifrån kan det se ut som att det spelar väldigt stor roll vilka politiker som har majoriteten i Uppsala läns landsting, med direktörbytena. Hur ser du på det?

– Det är vissa tillfällen där det har gett sådana utslag. Men det har inte alltid rört politiken, det kan också röra samarbetsfrågor eller en allmän inställning i en fråga. För närvarande tycker jag inte att det är utslag av en politisk skiljelinje, utan mer om hur man vill arbeta fram olika frågor.

I veckan inleds rekryteringen av en ny ordinarie landstingsdirektör.

Eva Ljung berättar för Upsala Nya Tidning att hon inte fick veta någonting om sin avgång förrän samma förmiddag.

– Det är klart att jag är ledsen. Men så här kan det gå till när man arbetar på de här posterna. Jag är i alla fall lyckligt lottad som får tolv månadslöner när jag går, säger hon till tidningen.

Hon säger också att hon inte har fått någon direkt förklaring till uppsägningen, men att den nya majoriteten ville ha en annan direktör redan när hon anställdes.

Börje Wennberg (S), ordförande landstingsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län, kommenterar för Dagens Medicin varför Eva Ljung fick gå här.

Relaterat material

”Jag får inte fega ur och inte vidta nödvändiga åtgärder”

Landstingsdirektören i Uppsala län får sparken – igen

Tillfällig direktör utsedd

Westholms uppsägning var fel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev