onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KI försöker stoppa avrättning av svensk-iransk forskare

Publicerad: 4 maj 2022, 14:51

”Ahmadreza Djalali har utsatts för ett fruktansvärt rättsövergrepp och har nu suttit fängslad i Iran i mer än sex år. Han mår mycket dåligt både fysiskt och psykiskt och behöver få adekvat vård och behandling”, säger Ole Petter Ottersen (till vänster) Foto: Pressfoto/TT

Karolinska institutets rektor ser med stor oro på uppgifter om att den svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas i Iran i närtid. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetOle Petter Ottersen

MK


Den iranska nyhetsbyrån Isna rapporterar, enligt TV4, att Ahmadreza Djalali ska avrättas i Iran innan den 21 maj. 

Han var tidigare verksam som forskare i katastrofmedicin på Karolinska institutet, KI, men greps av den iranska underrättelsetjänsten vid ett besök i Iran 2016.

Läs också: Avrättning planerad för svensk iransk KI-forskare 

– Källan verkar vara en halvofficiell iransk nyhetsbyrå, vilket tyvärr indikerar att det handlar om mer än bara rykten. Ahmadreza Djalali har ett stort internationellt stöd och det är nu viktigt att vi agerar på olika sätt för att få Iran att inte genomföra avrättningen, säger Ole Petter Ottersen, rektor på KI i en kommentar till de nya uppgifterna. 

Han uppger också att universitetet nu arbetar intensivt med olika kontakter och kanaler som man har i Sverige och internationellt för att hindra verkställighet av dödsdomen.

– Under dagen i dag har vi haft kontakt med en många olika aktörer för att undersöka vilka möjligheter som finns att agera utifrån de här nya uppgifterna.

Karolinska institutet kräver att att Ahmadreza Djalali snarast ska släppas fri så att han kan återförenas med sin familj i Sverige.

–Ahmadreza Djalali har utsatts för ett fruktansvärt rättsövergrepp och har nu suttit fängslad i Iran i mer än sex år. Han mår mycket dåligt både fysiskt och psykiskt och behöver få adekvat vård och behandling, säger Ole Petter Ottersen.

Läs också: ”Höj rösten för Ahmadreza Djalali innan det är försent” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-05-05

Jag tror och hoppas att allt som är möjligt att göra för att stoppa avrättningen görs nu. Jag skulle också önska att KI (och ev andrag) tydliggör att vi inte kommer att glömma Ahmadreza Djalali och de skyldiga inom Iranska regimen på MYCKET LÄNGE om han inte släpps snarast. 

Utforma ett tydligt fördömande, med utpekande av kedjan av skyldiga. Om han avrättas placeras detta fördömande, översatt till engelska och iranska, på första sidan av våra webbsajter under tio år. Därefter lyfter vi hela historien vart femte år. Ock så ett tips om detta till regimen, lämpliga företag och kända iranska forskare.

Upa

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev