tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

KI-topp efterlyser ny Macchiarini-utredning

Publicerad: 6 februari 2019, 07:42

Paolo Macchiarini. Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

NY VERSION En ledamot i Karolinska institutets (KI) styrelse vill att regeringen startar en oberoende utredning för att se över fallet, ännu en gång, rapporterar Ekot. Dessutom kommenterar KI:s nuvarande rektor förre rektorns bok.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetHarriet Wallberg

Det är ledamoten Liselotte Højgaard, professor vid Köpenhamns universitet, som i ett brev till bland andra Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, skriver att Paolo Macchiarinis gärningar varit mest allvarliga för de opererade patienterna men att affärens hantering också fått allvarliga konsekvenser för många andra personer.

Liselotte Højgaard är kritisk mot ”ärendehanteringen” som hon menar varit ”utan öppenhet, sanning, transparens och rättvisa”.

Om något liknande skett i Danmark skulle en oberoende regeringsskommission tillsatts, anser Højgaard, och detta vill hon ska göras i Macchiarinifallet. Hon föreslår att kommissionen kan bestå av experter från Finland, Norge och Danmark.

I sitt brev är Liselotte Højgaard också kritisk mot att hon inte ska ha fått tillräcklig information om den kritik mot Sten Heckschers utredning om Macchiariniaffären på Karolinska institutet som kommit från tidigare KI-rektorn Harriet Wallberg i förfrågningar till nuvarande KI-ordföranden Mikael Odenberg och andra i universitetets ledning.

I ett blogginlägg, som inte är ett specifkt svar på Liselotte Højgaards brev, skriver nuvarande KI-rektorn Ole Petter Ottersen att det på senare tid riktats krav på ytterligare en oberoende och extern Macchiarini-granskning men att detta ”inte är någonting som KI avser att driva eller föreslå”. Universitetet kommer dock vara behjälpligt om en sådan utredning blir av, enligt rektor.

Vidare skriver Ole Petter Ottersen att ingenting framkommit i Harriet Wallbergs nya bok som påverkar det reformarbete som KI driver efter skandalen.

Ottersen tänker inte kommentera uppgifterna i boken om att Sten Heckschers utredning innehåller fel vad gäller Wallbergs och hennes efterträdare Anders Hamstens roller i Macchiariniaffären.

”Det cirkulerar olika uppfattningar om vem som gjort eller sagt vad vid olika tillfällen, t.ex. vad gäller vilka kontakter de tidigare rektorerna haft med Macchiarini under olika faser av händelseutvecklingen. Jag respekterar allas rätt att ha en egen uppfattning, men kan bara konstatera att här står ord mot ord. Det vore fel av mig att ta ställning för den ena eller den andra uppfattningen.”

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini utförde flera operationer med konstgjorda luftstrupar. Efter flera rättsliga turer utreds han just nu för två fall av grovt vållande till kroppsskada efter att flera av patienterna avlidit.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Underlag till Macchiarini-rapport går inte hitta

Wallberg släpper bok om Macchiariniskandalen

TT, CARL-MAGNUS HAKE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev