Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kiruna ska få nytt sjukhus år 2026

Publicerad: 5 oktober 2018, 12:12

Det gamla sjukhuset rivs och ett nytt i andra änden av Kiruna planeras vara klart år 2026.

Foto: Anders Alm

Nu kan förhandlingar om ett nytt sjukhus i Kiruna sätta igång. År 2026 ska det vara klart. En avsiktsförklaring har undertecknats av regionpolitiker och gruvföretaget LKAB.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenKiruna sjukhus

Det skedde vid Norrbottens regionstyrelse i onsdags.

– I avsiktsförklaringen uttrycks att LKAB ska ersätta det gamla sjukhuset i pengar men ingenting om hur stort det ska vara eller om hur mycket pengar, det ska förhandlas framöver, säger Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdspartis, NS, ordförande och blivande regionordförande.

Tillsammans med Moderaterna och Centern tar han över regionstyret från Socialdemokraterna den 1 januari. Den nuvarande oppositionen har velat skynda på planeringen av ett nytt Kiruna sjukhus medan den Socialdemokraterna har velat avvakta. Men snart kan förhandlingar dra i gång. Kenneth Backgård får vänta till årsskiftet för att delta men är tillfreds med att startskottet har gått.

– Det känns bra, det är ju vi som har drivit på för att få igång processen men ledningen har velat avvakta. Det blir en tajt tidsplan, snart är det 2019 och det ska vara klart 2026, säger han.

Eftersom LKAB:s gruvbrytning skapat sprickor i marken kommer hela Kiruna att flyttas, på LKAB:s bekostnad. Det gamla sjukhuset rivs och ett nytt ska byggas i andra änden av stan.

Den kommande majoritetens förslag om MR-kameror i Kalix respektive Kiruna, en ny lönesatsning på sjuksköterskor och om införande av ortsplacerade distriktssköterskemottagningar, röstades ner i onsdags under regionstyrelsemötet, som har kvar sin gamla sammansättning. Men Kenneth Backgård har gott hopp om fullmäktige den sista oktober.

– Där tror jag vi vinner, säger han.

Relaterat material

Framgång för Sjukvårdspartiet i Norrbotten

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev