Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Köerna växer efter att miljardstöd dragits in

Publicerad: 15 juli 2016, 09:01

Foto: Thinkstock

Kömiljarden gjorde vårdköerna kortare, men den fick kritik och stöptes om. Nu växer köerna igen.


Allt färre landsting når tillgänglighetsmålen, visar en genomgång som Dagens Nyheter, DN, har gjort med hjälp av statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Målen innebär att 70 procent av patienterna ska få nybesök eller ”operation/åtgärd” inom 60 dagar. Under årets fyra första månader har antalet landsting som klarar de målen nästan halverats i jämförelse med 2014 och 2013. I april uppnådde nio landsting målen. År 2014 var motsvarande siffra 18, och året dessförinnan var det 13.

– Det är helt oacceptabelt, säger Dag Larsson (S), landstingsråd i Stockholm och ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation, till DN.

– Jag är jättebekymrad över det här. Det kommer att bli ett av de stora diskussionsämnena i höst, säger han.

Kömiljarden instiftades av den borgerliga regeringen år 2009 och belönade landsting i förhållande till hur väl de lyckades nå målen. Men den medförde även vissa nackdelar. Enligt Läkarförbundet gjorde den att vissa patienttyper prioriterades för att enklare nå målen.

Efter regeringsskiftet 2014 togs kömiljarden bort i sin dåvarande form och ersattes av en samordnings- och tillgänglighetsmiljard. De sista köpengarna delades ut i fjol. Och nu växer köerna igen.

– Det är ingen dramatisk förändring, men det är en trend som pekar nedåt, säger Harald Grönqvist, samordnare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, tror dock att problemen kan lösas på landstingsnivå.

– Det vi ska ha är bra analyser och bra, jämförbara data över tid, så vi kan ge stöd till de olika regionerna, säger han till DN.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev